Har Sverige yttrandefrihet för alla, eller är det bara vissa som får yttra sig när det gäller islam och deras tro gentemot andra religioner?

Av | mars 19, 2019

Hur står det till med yttrandefriheten i Sverige numera?
Och vilken makt ska opolitiska kommunala tjänstemän ha angående vilka politiker som sitter i kommunala nämnder?
Ja, dessa frågor ställdes på sin spets när lämnade en kritisk kommentar om islam på Facebook och en grupp tjänstemän vid socialtjänsten krävde hennes uteslutning.

Det hela började med en artikel i Upsala Nya Tidning där hon ställdes till svars för saker hon skrivit om islam på Facebook.
Söderblom hade skrivit i sin kommentar ”De som gullar med islam och inte inser att de är antisemiter takt av. De fostrar sin avkomma till att hata judar och att döda dem och oss otrogna. Grattis! Dags att vakna nu och inte skönmåla dem.”

19 tjänstemän vid socialtjänsten kräver nu i en skrivelse till Socialnämnden att Söderblom ska fråntas sitt uppdrag vid nämndens arbetsutskott för enligt dem hennes ”kränkande, generaliserande och muslimfientliga uttalande”.
I skrivelsen stod det ”Vi vill veta om det är möjligt av socialnämnden att utesluta ledamoten från arbetsutskottet och i sådana fall, om detta är möjligt”.

En av undertecknarna sade till UNT: ”Jag kan inte stå för att ha henne som beslutsfattare. Om det här inte löser sig överväger jag att säga upp mig.”
Socialnämnden i Östhammars kommun där Söderblom är andre vice ordförande svarade dock på tjänstemännens skrivelse med att det saknas grund för en uteslutning, så tjänstemännens förhoppningar kom på skam. Men socialnämnden skriver i ett förtydligande att Söderbloms uttalande ”varken speglar nämndens eller dess arbetsutskotts värdegrund”.

Söderblom menar att tjänstemännens agerande är oroväckande med tanke på att de ska vara opolitiska och agera därefter.
Hon säger: “Om tjänstemän angriper och ska ha synpunkter på vilka som ska sitta i nämnden har vi nog klivit lite fel och hamnat i diket. Det handlar om hur hela vårt demokratiska system fungerar. Börjar vi få krig mellan tjänstemän och politiker så vet vi inte var det landar.”

Hon hävdar också att hon har sin rätt att få säga vad hon vill.
Hon säger: “Det är faktiskt så att jag har rätt att kritisera vilken religion jag vill. Om jag vill tycka hur bortåt väggarna som helst och hur tokigt som helst så har jag rätt att göra det. Naturligtvis finns det en del som tar illa upp. Vi tar ju illa upp när någon kritiserar vår religion.”
UNT skriver i sin artikel att Söderblom ska ha kallat islam för ”en elak sekt”, men enligt Söderblom är det ett felcitat.

Hon säger om vad hon brukar skriva om på Facebook: “Jag har uttryckt en oro för vad som händer i vårt samhälle idag med IS-terrorister, extremister, islamister och jihadister. Det har redan krupit hit till vår lilla stad. De som inte är oroliga för hur samhället utvecklas idag skulle jag vilja ha ett större samtal med.”
Att tjänstemän klagar på vad politiker säger och gör numera blir allt vanligare men att kräva en politikers avgång är nog den första gången jag har hört talas om.

Men tyvärr blir det så när dessa tjänstemän tar sådan ställning som många gjorde under flyktingkrisen, då de långt ifrån agerade opolitiskt. I många fall agerade de extremistiskt med att gömma “flyktingar” som inte hade någon flyktingstatus, eller när de gick ut att demonstrera för att flyktingar skulle få stanna. För tyvärr så är blir det så när rikspolitiker ändrar sitt förhållningssätt angående dessa människor från en dag till nästa och inte får med sig dem som sköter det dagliga livet i städerna och samhällena.

Även om jag kan tycka att Anna-Lena Söderbloms kommentar kanske var lite plumpt skriven och att hon kunde skrivit den bättre så har även hon rätt att uttala sig i denna frågan om islam, islamister och deras förhållning till judendomen och judarna och för den delen till alla son islam anser vara orena.
För i Sverige har vi något som kallas för yttrandefrihet och så länge du inte kränker en folkgrupp med osanningar eller hot får inte straffas för detta och vad jag kan se så fanns inga hot eller annat i Söderbloms Facebookskommentar dom ens kom i närheten av detta, däremot kan man få fram samma budskap men med andra ord.

https://nyheteridag.se/plus/kommuntjansteman-kraver-m-politikers-uteslutning-efter-inlagg-om-islam/?fbclid=IwAR2FW7SSfUdsoykl-hskt9qKJeB8ra63p6zC1kRZfKxQYudPca6cPPv29QU

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *