Mikael Damberg intervjuas av Lena Mellin angående poliserna. hon frågar: “Kommer det att gå med detta löftet precis som det om Europas lägsta arbetslöshet?”

Av | mars 19, 2019

Aftonbladets Lena Mellin har intervjuat inrikesminister Mikael Damberg om bland annat de 10 000 fler poliser som regeringen lovar fram till 2022-2023. När Damberg får den frågan så medger han att det kommer att bli svårt att få fram dem. För enligt januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna ska polisen ha omkring 40 000 anställda om fem år, alltså 10 000 fler än nu. Men nu så undrar Mellin om detta löfte kommer att gå samma väg som löftet om Europas lägsta arbetslöshet som den rödgröna regeringen lovade inför valet 2014.

Mikael Damberg erkänner att det kommer att bli svårt, speciellt eftersom det utbildas alldeles för få poliser, och att de sökande inte har tillräckliga meriter för att ens fylla utbildningsplatserna.
Mellin frågar då: “Hur ska det gå till?
Damberg svarar: “Fler ska utbildas. Och fler civilanställda, som avlastar polisen så att den kan jobba effektivt, ska anställas.”
Jag kan inte låta bli att reflektera över hur detta då ska gå till, om det nu är så att de sökande inte har tillräckliga meriter, inte uppfyller de krav som polisen kräver, så hur menar då den gode Damberg att det ska gå till?

Om målet på 10 000 fler poliser ska kunna uppfyllas så måste polisen anställa 2 000 poliser per år, förutom dem som går i pension eller lämnar yrket på grund av andra skäl.
Mellin frågar då: “Är det genomförbart?
Damberg svarar: “Det är tufft. Men det ska gå. Det räcker inte bara att titta på hur många vi utbildar utan folk måste vilja jobba kvar i polisen, villkoren måste vara bra. Man måste också jobba med återrekrytering, eftersom man tappat en del poliser. Särskilt i samband med den stora omorganisationen.”

När polisutbildningen började i januari så var det 771 personer som började sin utbildning, men tre veckor senare hade 12 procent hoppat av. Så i realiteten är där endast kvar 678 poliselever alltså en årskull på inte mer än en tredjedel av det årsbehov som behövs.
Så hur får Damberg ihop den ekvationen kan man fråga sig?
Damberg säger då att: “Vi ligger lite för lågt i dag, vi måste upp litet till för att utbilda omkring 1 300 per år. Där är vi måste ligga och där är vi inte riktigt nu.”
Nä det ska gudarna veta att de inte är uppe i den summan, de är inte mer än halvvägs.

Mellin frågar då: “På höstterminen 2018 fanns 800 platser på polishögskolan, nu är de 750, trots att de skulle utökas till 1 020. Vad är förklaringen?”
På sedvanligt sossemaner svarar Damberg: ” Vi är inte uppe i den nivå där vi behöver vara. Men polisen har en plan för att åstadkomma det. Vi måste bygga ut distansutbildningen. Preparandutbildningar (en slags praktik) har också visat sig vara framgångsrika, man får en korrekt bild av yrket.”
Kan inte låta bli att reflektera över detta uttalande från Damberg också, och fråga mig om en distansutbildning kommer att räcka för att utbilda poliser som kommer att stå ansikte mot ansikte med mördare, våldtäktsmän och kanske terrorister?

Och vad för nytta gör en distansutbildning när man läser Dambergs nästa svar på Mellins fråga om varför utbildningsplatserna är betydligt färre än 1 020.
Damberg svarar med att: “Huvudskälet är att de sökande inte mötte kraven. Massor söker, de möter inte de krav som finns. I så fall hade de kommit in och då hade det varit fullt på utbildningarna.”
Jag kan då inte låta bli att gå tillbaka till Dambergs uttalande om distansutbildningen då.
Hur menar han att det ska utbildas fler poliser om de studerar på distans, om de inte nu fyller utbildningsplatserna på grund av att de sökande inte klarar gällande krav nu?

Ja, man kan fråga sig mycket angående detta, det är en sak som är säker.
Men Mellin frågar istället om det är rimligt att en postanställd utan chefspost tjänar 4 300 mindre än andra statligt anställda?
Damberg svarar: “Nej, jag vill att polisen ska ha attraktiva villkor och en bra löneutveckling för annars kommer vi aldrig nå målet.”
Men hur kan detta vara att poliserna inte har i alla fall samma lön som övriga statsanställda?
Tyvärr får vi inget svar på detta i denna intervjun men man kan ändå säga att det inte gör yrket mer attraktivt om lönebilden ser ut så.

När sen Damberg blir ställd mot väggen av Mellin med frågan om varför antalet poliser minskat per 100 000 innevånare från 2010 då det var 216 poliser till förra årets nivå då det var endast var 196 poliser per 100 000 innevånare?
Damberg svarar då: “Befolkningen ökar samtidigt som polisorganisationen snarast krympt. Då får det den här effekten. Det är en spegling av att vi utbildade för få poliser under väldigt lång tid.”
Men är detta så konstigt frågar jag då mig, för om lönen är låg och arbetsvillkoren usla så kan de nog haft hur många platser som helst på polisutbildningen, den kommer ändå inte att dra tillräckligt med sökande och inte rätt sökande.

Härefter frågar Mellin om vad för åtgärder som är viktigast för att få rätsida på polisbristen och om de som de har rätt som upplever en växande otrygghet?
Damberg svarar: “Miljardtillskott till polisen de kommande åren. De ska användas till att utbilda fler, anställa fler poliser och civilanställda. Men för att det ska lyckas måste yrket vara attraktivt och därför är löner och villkor viktiga.”
Han fortsätter sen med en bekännelse på de rödgröna regeringens tillkortakommande när han säger: “De har helt rätt, tycker jag, i att vår tids kanske största samhällsproblem är otryggheten. Det är inte en utmaning. Det är ett problem att vi har rekord i antal i dödsskjutningar. Det har hänt i alla tider men det som är skillnaden nu är att grovt kriminella skjuter mot varandra på öppen gata där människor befinner sig. Det måste krossas.”

Jag hoppar nu lite i intervjun och refererar de sista frågorna som handlar om IS-terroristerna och deras barn ska hanteras.
Ska de fraktas hem utan sina föräldrar eller inte?
På detta svarar Damberg: “I första hand handlar det om humanitärt stöd på plats; mat vatten, tält. Däremot kan inte svenska myndigheter verka mitt i en krigszon.
Men det är inte en enkel fråga. Svensk lagstiftning bygger på att vi hjälper barn i Sverige. Många av de här barnen vet vi inte ens om de kommer till Sverige.”
Mellin frågar då: “Men de finns de som tycker att de svenska barnen ska transporteras hem och tas om hand här. Vad säger du?”
Damberg svarar: “Vi tänker inte hämta hem några IS-terrorister till Sverige. Situationen för barn analyseras i Regeringskansliet. Vi kan inte verka med kommunal socialtjänst i Syrien eller Irak. Men om ett barn som har svensk anknytning kommer till en svensk ambassad kommer vi att pröva det.”

På frågan Mellin ställer härnäst om Damberg vet om det kommit barn till svenska ambassader?
Så svarar Damberg: “Nej!
Den sista frågan Mellin ställer är: “Du har föreslagit en tribunal mot IS-krigare, i krigsområdet. Vilken lagstiftning ska den luta sig emot, och finns det någon internationell lag som skulle kunna användas?”
Damberg get sitt sista svar: “Det är en av de saker man måste bli överens om. Jag tycker att det bästa vore att skipa rättvisa och skapa upprättelse för de drabbade i en internationell tribunal i regionen, och där finns så många att jag knappt kan räkna upp dem. FN-beslut, säkerhetsrådsbeslut, europeiska initiativ.”

Där är dock en sak inte Mellin frågar och som nog mer än jag skulle vilja ha svar på angående de IS-terroristerna som i så fall skulle dömas i dessa tribunaler och det är, var de ska avtjäna sina straff?
För om de ska sitta av sina straff i Syrien eller Irak, var ska de då sitta fängslade?
Ska det vara på den kurdiska sidan eller ska det vara på den Syriska regeringens sida?
Sen är där frågan om vilken som i så fall ska stå för kostnaderna, för vi kan inte lägga den kostnaden exempelvis på de fria kurdiska styrkorna?
Där är ju sen de som vill att dessa “svenskar” även om de döms där nere ska få avtjäna straffen i Sverige, hur ställer sig Damberg till detta och i så fall var ska de sitta?
För de svenska fängelserna är redan överfulla så var i så fall ska de sättas?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/BJAvEE/ministern-sa-ska-vi-fa-10-000-fler-poliser–pa-fem-ar/promo?fbclid=IwAR15H46D8vQ8adrH7jR_VQuKvECm43Mrg6y1YLZd1IQ_L4b7LgFM6cXcxb0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *