Reinfeldts anda lever fortfarande kvar i Moderaterna. Toppolitiker refererar till Skånemoderaterna som deras “bruna kollegor”.

Av | mars 19, 2019

Det är väl redan känt att det inom Moderaterna dras åt två håll, de som fortfarande tror på Reinfeldts ideologi och dem som inser att den är död. Två av dem som fortfarande lever i Reinfeldts värld av öppna gränser och öppna hjärtan verkar vara Reinfeldts tidigare statssekreterare Ulrica Schenström och Moderaternas kommunikationsansvarige för Stockholms stad och län Mattias Thorsson som refererar till Skånemoderaterna som ”våra bruna kollegor”. De uppmanar också sina partikamrater att inte dela Ann Heberlein på Facebook. Detta enligt en en källa i Moderaterna.

Detta beror till stor del på att dessa tvås syn på SD och deras syn på det som Heberlein sade i slutet av augusti förra året i SVT Uppdrag Granskning då program handlade om våldtäkter och då Heberlein medverkade. Och trots att hennes bidrag i debatten uppfattas som en styrka för Moderaterna så uppmanar Thorsson att inte dela Heberlein i sociala medier.
Thorsson uppmanar istället partikamrater att dela från mer officiellt håll där han också hänvisar till M-toppen Tomas Tobé.
Heberlein som även är krönikör på Nyheter Idag tycker agerandet är ”bedrövligt”.

Hon säger: “Jag kontaktade partiet en vecka innan Uppdrag granskning, eftersom jag visste att Tobé skulle vara med i ett samtal efter. Jag ville dela med mig av det jag visste för att hjälpa Tobé. Jag gjorde allt för att samarbeta med partiet, det här var en viktig fråga för partiet. Det är bedrövligt.”
Heberlein säger vidare: “Jag känner mig bekymrad över att mitt parti har dålig fingertoppskänsla. Jag har bra kontakt med mina väljare och jag hör och ser vad som engagerar människor. Då är det bekymmersamt att partiet på riksnivå inte tycks förstå detta.”

Men allt detta har sina förklaringar de både Schenström och Thorsson tillhör den liberala falangen i Moderaterna, medan Heberlein tillhör dem mer konservativa falangen. Eller som Thorsson och den liberala parti-delen internt kallar dem för ”Skånefalangen”. Enligt den interna källan ska också Schenström uttryckt sig mycket nedsättande om just Skånemoderaterna och kallat dem för ”bruna kollegor”. Källan säger också att Schenström skyller också Skånemoderaterna för att det var de som var anledningen till vi förlorade Alliansen.

Enligt källan inom Moderaterna så är partiet kluvet, och att det är förhållningssättet till Sverigedemokraterna som är grunden till konflikten.
Källan säger: “Jag tycker det är för djävligt. Samtidigt sade Schenström att hon tycker det är viktigt att vi ska vinna över de konservativa väljarna. Att vi ska värna både vår liberala och konservativa del. Men det går ju inte göra om man pekar finger åt en av grupperna.”
Enligt M-källan så är Schenströms och Thorssons agerande är ett led i att tysta de som företräder ett närmande till SD.

Alltså lever fortfarande Reinfeldts ideologi kvar inom partiet trots att Ulf Kristersson är andra ledaren efter Reinfeldt och att de borde gjort upp med gen ideologin för öppna hjärtan och gränser för länge sedan efter det kaos som flyktingkrisen skapade. Men trots det så lever denna ideologi kvar och frodas fortfarande i partitoppen.
M-källan säger vidare: “Jag tror inte de bara på eget bevåg uttrycker sig såhär, utan det är säkert en intern linje från partitoppen. Jag upplever generellt att jargongen bland den liberala falangen, eller förre detta Reinfeldtare, att de har en hård tongång mot de som ens nämner SD.”

Och konflikten i SD-frågan upplevs som allt mer infekterad. På ena sidan finns en falang närmare gräsrötter som överlag är positivt inställda till idén om det ”konservativa block” som SD-ledaren Åkesson torgfört. På den andra sidan finns det som beskrivs som den ”liberala” falangen, inte sällan tjänstemän och politiker närmare partitoppen som fortfarande förespråkar linjen med Alliansen.
Men Kristersson har ju dödförklarat alliansen i rikspolitiken så man frågar sig hur dessa liberala krafter fortfarande har något att säga till om i partiledningen?
Men ett svar till detta kan vara att dessa var Reinfeldts “pojkar” och “flickor”, att det skulle vara dem som skulle föra hans arv vidare i partiet efter att han flydde fältet efter sin valförlust. Och förglöm inte att Kristersson är en av dessa adepter.

Och när man sen hör att de medlemmar i partiet som förespråkar ett närmande till SD hamnar i onåd hos partiledningen så besvaras många av de frågor varför denna liberala falang får så stort handlingsutrymme medan dem som förespråkar ett närmande till SD kommer i skymundan. Källan beskriver att det pågår ett slags spel inom partiet där ledningen försöker bromsa den mer SD-vänliga falangen.
M-källan säger: “Nu har inte jag drabbats personligen, men jag har sett hur andra blir drabbade. Jag vill inte nämna namn, men det är främst lokalt engagerade medlemmar.”
Och M-källan fortsätter med: “Jag känner många som tröttnat på partiledningens linje i förhållande till SD. De lämnar partiet och går med i KD istället.”

Men dessa spänningarna mellan partiledningen centralt och Skånemoderaterna är inte ny. Nyheter Idag berättade nyligen att Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström ställde sig bakom kritik mot partikamraten Christian Sonesson, den kritik som kom från MUF-toppen Benjamin Dousa och där denna riktade ett avgångskrav mot Sonesson och som Billström ”gillade” på Facebook.
Sonesson skrev då i en kommentar på Facebook: “Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Tobias Billström instämmer i avgångskravet som riktades mot mig.”
Billström skrev själv i en egen kommentar på Facebook att han inte ser något problematiskt i kritiken mot Sonesson.

Billström skrev: “Förstår jag saken rätt gick Moderaterna i Staffanstorp till val på sänkt skatt och höjde den sedan. Rimligt att det ställs frågor om varför. Vilket Dousa gör i sitt inlägg. Svårt att se något problematiskt, om man nu inte anser att föremålet för kritiken är just höjd över all kritik”.
Så vad ska man tänka som utomstående om det man hör och läser om Moderaterna?
Är partiet kanske på väg att dela sig i ett konservativ och ett liberal parti?
För en sak man kan säga som utomstående är att det inte är ett friskt parti, det är ett parti som lider av att det inte kom i regeringsställning och det kan ännu inte förlika sig med det.

Och fortsätter Moderaterna på samma väg så finns stora risker att partiet kommer att förlora allt fler röster, inte då bara till KD utan även till SD. För som jag ser det så ligger inte partiledningen i fas med moderata väljare utanför storstäderna. Och utan dessa väljare så kommer moderaterna att förlora förtroende i landsbygdsfrågorna och om att hela Sverige ska leva. Då kommer de att ge både KD och SD många nya väljare, många som är innerligt trötta på den paria-politik gentemot Sverigedemokraterna och den politik moderaterna så gärna antar som sin egen bara den kan vinna tillbaka röster från Sverigedemokraterna.

https://nyheteridag.se/…/vara-bruna-kollegor-nu-avslojar-…/…
https://nyheteridag.se/billstrom-star-bakom-40-oreskritike…/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *