Ulf Kristersson (M): VI MODERATER KAN SAMTALA MED ALLA PARTIER – MEN VI BILDAR INGA NYA BLOCK

“En viktig slutsats i Moderaternas eftervalsanalys är att svensk politik har varit besatt av Sverigedemokraterna – från valnatten 2014 till regeringsbildningen 2019. Och att detta har varit skadligt för Sverige och för svensk demokrati.

Vi moderater kommer inte bidra till att dansen runt Sverigedemokraterna fortsätter. Politik handlar om grundläggande värderingar och om att forma en politik som leder Sverige i rätt riktning. Framåt kommer vi moderater att utveckla och driva vår egen politik. Vi kommer alltid vara beredda att axla regeringsansvaret. Vi kommer inte att ge Socialdemokraterna veto över en borgerlig regeringsbildning, eller villkora vår vilja att regera med att ”rätt” partier stödjer oss. Moderaterna kommer i varje läge arbeta för att Sverige ska få en borgerlig regering som driver borgerlig politik. Det är vårt löfte till alla borgerliga väljare.

Sveriges samhällsproblem är stora, de är kända och den nuvarande regeringen har efter drygt fyra år vid makten visat sig oförmögen att ta tag i dem. I det läget får svensk politik inte tillåtas fortsätta vara paralyserad av hur sju partier förhåller sig till ett åttonde.

Moderaterna kommer inte avstå från att driva vår politik i rädsla för att ”fel” partier röstar för den. Vi ska inte ha några påhittade samtalsförbud med demokratiskt valda politiker i svenska politiska församlingar. Där har Ebba Busch Thor helt rätt. Vi ska agera schysst och respektfullt mot alla, mot såväl partivänner som meningsmotståndare. I riksdagen pratar vi om politiska sakfrågor för att få igenom vår politik med alla partier inom ramen för utskottens arbete, liksom i parlamentariska utredningar och beredningar.

Ibland tycker Sverigedemokraterna som borgerliga partier i enskilda sakfrågor. Bra, då ska vi också rösta likadant. I andra sakfrågor tycker Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna eller till och med som Vänsterpartiet, och då röstar de lika. Så fungerar demokratin.

När Sverigedemokraterna och de fyra borgerliga partier tycker lika, ska vi naturligtvis använda den majoriteten. Senast i förra veckan stoppade vi tillsammans regeringens dåliga förslag att åklagare ska kunna utse försvarare till brottsmisstänka. Ett annat högaktuellt exempel är den nya majoritet som nu verkar finnas i riksdagen för att sälja Telia. Samma sak kan hända – men kanske mindre sannolikt – om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle tycka likadant som Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men med detta sagt: Moderaterna kommer inte bli del av något nytt ”nationalkonservativt block” i svensk politik eller bilda regering med Sverigedemokraterna. Av den enkla anledningen att våra grundläggande värderingar inte finns där. Och därför tänker vi inte heller särskilt förhandla vår politik med Sverigedemokraterna. Men vi kommer alltid att respektera alla väljare och alla demokratiskt valda partier – både före valdagen och efter.

Tidigare i veckan firade vi höstens borgerliga framgångar i landets kommuner och regioner genom att Alliansen tog över makten i Sveriges kommuner och landsting, SKL. Samtidigt har Alliansen spräckts på nationell nivå. Jag hoppas och tror att borgerliga partier hittar tillbaka till varandra, men nu är det uppenbart att vi i Moderaterna måste ha fokus på att utveckla och driva vår egen politik, och arbeta hårt för en ny regering.

För det är hög tid att ta tag i Sveriges stora problem och ta fasta på våra många möjligheter. Jag är övertygad om att det är det som väljarna förväntar sig.

Trevlig helg!”

Ulf Kristersson, på Facebook

VI MODERATER KAN SAMTALA MED ALLA PARTIER – MEN VI BILDAR INGA NYA BLOCKEn viktig slutsats i Moderaternas…

Slået op af Ulf KristerssonFredag den 22. marts 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *