Rumänska ligor blir rika på äldrebrott i Sverige.

Av | mars 27, 2019

Om någon vecka kommer två rumänska par ställas inför rätta i Hudiksvall för 34 fall av åldringsrån, men polisen och åklagare misstänker att paren gjort mer än 200 åldringsrån under sina turnéer i södra och mellersta Sverige. De misstänkta har enligt utredaren i Hudiksvall Roger Wiik lurat sig in hos de äldre genom att en av kvinnorna har ringt på och bett om att få fylla på en flaska vatten eller sagt att hon är utsvulten och ber om något att äta. Medan den kvinnan fått sitt vatten eller mat har den andra kvinnan gått in och rensat bostaden på guld, pengar och värdesaker.

Enligt Wilk så har han haft god hjälp av den rumänska polisen som menar att de här paren inte har några arbeten i Rumänien. De har också identifierat flera andra par som bor i samma område och som också lever på samma sätt som parligan.
Wilk säger: ” De har begått de här brotten från Ulricehamn i söder upp till Hudiksvall i norr. Vi vet inte hur de har hittat de här gamlingarna, men antagligen har de lärt sig att se hur äldre människor bor. Det kanske står en rullator utanför dörren eller så chansar de bara.”

Det var 2017 som polisen i Hudiksvall började nysta upp denna parligan då de efter tips om en efterlyst bil grep de bägge paren. Paren anhölls misstänkta för över 200 åldringsbrott. Men släpptes strax därefter på grund av att en av kvinnorna var höggravid och att det saknades bevis. Men polisen kunde dock tömma deras telefoner på information. Denna information gav svar på vad polisen misstänkt och de båda paren blev internationellt efterlysta.
Det ena paret dök upp frivilligt hos Hudiksvallspolisen medan det andra paret greps av dansk polis vid gränsen mellan Danmark och Tyskland.

Wiik säger: “Vi kunde med hjälp av telefonmaster se hur de hade rört sig och att det stämde med platser och tidpunkter för var åldringsbrotten hade begåtts. Vi kunde se att de, via en bokningssajt, hade bokat boende mellan de aktuella brottsplatserna. Av de över 200 brotten valde åklagare att väcka åtal i 34 fall. Det äldsta offret är 98 år gammal. Några har också hunnit avlida sedan det här uppdagades.”
Alla de åtalade har i förhör erkänt att de har utfört den här typen av brott. Och åtminstone tre av fyra har sagt i förhören att de ångrar sig.

På parens Facebookssidor kan man se hur de stoltserar med sedelbuntar i händerna, hur de äter på fina restauranger och lever ett liv i lyx på gamlingars pengar.
Wiik säger: “Det är bedrövligt vad de har utsatt de här gamla människorna för.”
Men det är osäkert om offren för åldringsbrotten kan eller kommer att vittna. Det är övervägande kvinnliga offer i en ålder mellan 65-98 år, samtliga av dem mår dåligt om inte mycket dåligt av rånen, och många vet inte om de klarar att vittna vid rättegången.

Carina Abrahamsson företräder de 34 offren för åldringsrånen.
Hon säger: “De tycker att det är mycket obehagligt att någon har varit runt i deras hem och rotat och tagit deras egendom som har betytt mycket för dem. I många fall har de stulit deras avlidna makars vigselringar och det har tagit väldigt hårt. De känner sig alla kränkta av rånarkvartetten.”
Hon tycker det är bra att att polisen till slut lyckats få tag i de båda paren så att en rättegång kan hållas. Men hon är inte säker på att många av de äldre kommer klara av att vittna.

Dessutom har under utredningens gång flera av offren hunnit avlida.
Hon fortsätter med att säga: “Det är flera av de här åldringarna som själva inte klarat av att prata ens med mig. Deras barn har ringt upp och sagt att deras förälder inte orkar, är för sjuka eller inte klarar av att ha den kontakten. Många tycker att det är hemskt att behöva ha med rättsväsendet att göra på äldre dagar.”
Så frågan är nu om åklagarens bevisning håller, om parens erkännande är nog för tingsrätten eller dessa kommer att gå fria på grund av att de rånat äldre försvarslösa i sin lust att göra sig själva rika?

Detta är nästan den första gången man kan läsa på SVT Nyheter om sådana händelser. De har tidigare varit väldigt återhållsamma om att tala om varifrån rånarna haft sitt ursprung, här till och med talar de om att paren haft sina nybyggda bostäder i Tanderei en stad som enligt The Sun beskrivs som Romernas “Beverly Hills”. Och där SVT Nyheter skriver husen där dessa par bor som “med rumänska mått ser ut att ha kostat mycket pengar att bygga”.
Det beskrivs på Wikipedia “som “Beverley Hills för rumänska gangsters”. Detta säger nog en en del om vilka dessa par är.

https://www.svt.se/…/de-lever-lyxliv-pa-gamlingarnas-pengar…
https://www.svt.se/…/lokalt/ga…/osakert-om-offren-kan-vittna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *