Mats Knutson analyserar: “Har Ebba Busch Thor lyckats knäcka SD-koden?”

Av | april 3, 2019

Mats Knutson skriver på SVT opinion idag om detta och om Kristdemokraterna och den uppgång de fått i den nya Novus-undersökningen idag.
Han frågar om Ebba Busch Thor nu knäckt SD-koden?
Men jag frågar mig vilken kod är det hon ska ha knäckt?
Är det koden för en hållbar politik, eller är det för att de säger sig vilja börja tala med SD?
Inget av detta tycks Knutson kunna svara på, han skriver att däremot att KD inte förlorat något på den misslyckade försöken för Alliansen att bilda regering.

Han fortsätter med att partiet istället gynnats av den tydliga positioneringen i regeringsfrågan, EBT:s mer konservativa retorik har sannolikt också fångat upp borgerliga väljare på högerkanten. Men samtidigt som där tillkommit väljare så är där en del gamla KD-väljare som blivit förvirrade av EBT:s kursändring och lämnat partiet, men de är färre än de som tillkommit.
Knutson fortsätter med att partiets gläntande på dörren till SD verkar ha gått hem hos väljarna. Det verkar som om KD och EBT lyckats knäcka SD-koden. Det vill säga den koden som lyckas få tillbaka de väljarna som tidigare gått till SD.

Men ännu är det för tidigt för EBT och hennes partikamrater att andas ut och börja fira. Knutson skriver att en mandatperiod kan liknas vid ett maratonlopp och ännu har man bara avverkat den första milen. Och det är långt till nästa ordinarie val. Och även om opinionsmätningar kan vara nog så viktiga för humöret i partiet så är det valresultatet som räknas. Så den stora utmaningen för KD är nu att hålla kvar den uppgång de fått den sista tiden och allra helst förstärka uppgången ännu mer under resterande mandatperiod. För då kommer EBT bli historisk, då kan hon göra ett bättre valresultat än vad Alf Svensson gjorde i valet 1998.

Det kan om det vill sig väl bana väg för ett maktskifte efter nästa val. Men det beror inte bara på hur KD sköter sin politik, lika stor betydelse har vad de andra partierna gör, och vad för inverkan deras beslut har på den politiska utvecklingen. Det handlar inte minst om vad Moderaterna gör och vilka positionsförflyttningar de gör liksom vad SD gör för att stoppa väljarflykten till KD.
Men detta varken vill eller kan Knutson säga något om nu, det blir något framtiden får visa, och det lär den nog också göra, för inom KD finns krafter som vill ta avstånd från den öppningen EBT gjort gentemot SD.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-har-ebba-busch-thor-lyckats-knacka-sd-koden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *