Universitetssjukhus opererade fel person. Man dog av komplikationerna

Av | 4 april, 2019

Har skrivit om den svenska sjukvården och hur den fungerar eller snarare inte fungerar ett antal gånger innan. Man trodde inte man skulle behöva skriva om det igen men när man läser om att ett sjukhus förväxlat två patienter så känner jag mig tvungen att skriva. Och när sedan dessa saker sker på ett universitetssjukhus så anser i alla fall jag att det bara gör sakerna ännu värre.

Förväxlingen skedde på universitetssjukhuset i Linköping, där labbet förväxlade två stycken provsvar då vävnadsprover placerades på glas märkta med fel patients data. Det var två män som hade cancer men med olika allvarlighetsgrad.
Mannen som opererades hade inte en cancer som var så allvarlig att den behövd opereras omgående, medan mannen som hade den typen av cancer fick vänta några dagar.

Det var bara det att mannen som de akutopererade dog någon dag senare på grund av att denne fått blodproppar i lungorna.
Enligt chefsläkare Ann-Sofi Sommer så kan operationen ha varit en bidragande orsak till att mannen avled, och hon säger att sjukhuset sett över rutinerna.
Hon säger: “Vi har infört ytterligare rutinskärpningar för att förfina och trygga upp processen.”

Mannen som förväxlades har inte lidit någon skada och har inte påverkats av felet.
Händelsen är lex Maria-anmäld av chefsläkare Ann-Sofi Sommer.
Det hela låter egentligen otroligt, för med tanke på att när man tar ett enkelt blodprov så dubbelkollas patientuppgifterna inte bara en gång utan flera gånger, så man frågar sig vad de håller på med på universitetssjukhusets labb i Linköping?

Nu är det egentligen bara frågan om universitetssjukhuset kommer att lära sig något av det hela eller de fortsätter på samma vis?
Sen är det frågan om vad IVO kommer att säga om det hela, för det är mycket allvarligt att de förväxlar patienter.
Och för den delen också om de förväxlar vilken lem som ska opereras, för det har också förekommit.

https://www.svt.se/…/patient-gick-bort-efter-forvaxlad-oper…
https://www.expressen.se/…/sjukhus-opererade-fel-person-ma…/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
https://www.aftonbladet.se/…/man-dog-pa-sjukhus–skul…/promo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *