Enligt Reinfeldts utredning som beställts av Löfvenregeringen ska arbetarkvinnorna jobba in i graven.

Av | 9 april, 2019

Löfvenregeringen tillsatte Reinfeldt som utredare för att utreda hur länge vi ska arbeta. Nu har Reinfeldt presenterat den rapporten som är gjord på uppdrag av Delegationen för senior arbetskraft. Och allt ser ut som förut, inget har förändrats, Reinfeldts tal från 2012 då han på en pressträff öppnade för att vi skulle behöva arbeta fram tills vår 75-årsdag för att få en pension att kunna överleva på.

Till Reinfeldts försvar så var förslaget då, en uppmuntran inte ett hot.
Nu när han presenterade denna rapport så började han med att försvara sitt tidigare uttalande, för att sedan höja ribban.
För rapporten han presenterade har han döpt till ”Att arbeta till 75 – en bra början.
Reinfeldt har konstaterat att vi lever längre i genomsnitt, och det påverkar pensionsunderlaget. Han konstaterar att de som är födda på 1990-talet antagligen får nöja sig med att leva på 40 procent av deras slutlön.

Så om vi tycker pensionerna är låga nu så är det inget jämfört med vad de kommer att vara om några decennier. Reinfeldtrapporten vill därför utmana en rad sanningar, såsom att våra jobb är vår identitet. Som att vi främst utbildar oss i början av livet, och att vi inte värderar de äldres erfarenhet.
Reinfeldt ger två exempel på att folk kan jobba längre än vad de gör nu. De exempel han ger är USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping, som båda hade räknats som ålderspensionärer i Sverige.

Reinfeldt skriver: ”Om man jobbar med något som känns motiverande stärker det välbefinnandet.”
Och det är här dom hans utredning börjar halta. För en president, en statsminister är två saker, likaså Reinfeldts nuvarande konsultera och rådgivande. För när man tjänar de summorna de tjänar då får de motivation.
Men hur är det för ett sjukvårdsbiträde eller sjuksköterska?
Hur är det för en byggnadsarbetare eller en verkstadsarbetare, har de motivationen att arbeta fram till 75-årsdagen?

De tjänar inte 100 000 kronor i timmen som Reinfeldt eller 172 000 kronor som statsministern tjänar i månaden. Dessa som nu Reinfeldt vill ska arbeta fram till 75 har heller inte de fysiskt lätta jobb som dessa högdjur har.
Jag skulle vilja se Reinfeldt gå som nattväktare vid 73 års ålder eller Löfven som undersköterska i samma ålder.
När sen Reinfeldt utvecklar sina sina tankar så märker man att han inte lever i verkligheten, han vet inte vad det är att jobba i fysiska arbeten. När han fastslår att ”70 är det nya 50” samt att en femtioåring kan leva som en trettioårig ”bara den sköter sig”.

Reinfeldt måste totalt ha missat den SCB-rapport som kom vid årsskiftet. Den fastslog att Sverige är demografiskt delat, ett land där klyftorna mellan de högutbildade och lågutbildade växer. Där högutbildade lever längre och har hälsan i behåll längre. De som läser korta utbildningar förväntas dö tidigare, de som bara läser gymnasieutbildning dör tidigare och för de som inte börjar på gymnasiet är det värre. Och hur man än räknar så dör lågutbildade tidigare än högutbildade, adderar man sen långvarig ohälsa och aktivitetsersättning, så är klyftorna ännu större.

Allra värst är det för lågutbildade kvinnor, de är oftare än andra ensamstående föräldrar. Det är den gruppen som alla partier säger sig värna om, men som ingen egentligen värnar om.
När andra grupper lever längre sjunker den förväntade levnadslängden för lågutbildade kvinnor. Den generationen av arbetarkvinnor som fyller 30 dör vid 81 års ålder i genomsnitt. Så enligt Reinfeldts utredning ska dessa alltså arbeta in i döden. Medierna har inte uppmärksammat denna utredning nästan något alls när de egentligen skulle tapetsera budskapet land och rike runt.

Men skribenten gissar att hans text blir en av de få om detta.
Reinfeldt avslutar sin rapport med att ”Vi behöver skaffa oss nya hjältar” ”Människor som vågar jobba lite länge. Att jobba till 75 är en bra början.”
Och visst är det lätt för Reinfeldt att säga så, med ett aktiebolag som genom tal och rådgivning omsatte 14,5 miljoner. Och det är inte underligt att han ser så fräsch ut, han har ju aldrig haft ett fysiskt ansträngande arbete. Det enda han slitit ut är byxbaken, inte ryggen eller knäna, inte axlar eller armar, inte händer eller fingrar.

https://www.expressen.se/kronikorer/patrik-lundberg/arbetarkvinnorna-bor-jobba-in-i-graven-enligt-reinfeldt/?fbclid=IwAR2WsEiKZObhK_EBK24Npa3XbLETWuG7tf_2FdncQUh31Pc4SWZjzf-qe-8

En reaktion på “Enligt Reinfeldts utredning som beställts av Löfvenregeringen ska arbetarkvinnorna jobba in i graven.

  1. Paul Karlsson

    FR ser på världen med ögon som inte har upptäckt människors olikheter och förutsättningar. Att olika yrken sliter ut människor i olika grad eller inte alls är allmänt känt. Men att människors socioekonomiska situation betyder oerhört mycket vill han inte inse. Vi har två inhemska studier, den senaste från KTH, och världens mest omfattande studie om människors utveckling och hälsa, Dunedinstudien, som påvisar samband mellan livssituation och hälsa. Alla tre finner sambandet mellan fattigdom och levnadsålder styrkt och påvisar att människor i fattigdom i ett “rikt” samhälle lever bortåt 10 kortare. Inom Stockholms tunnelbanenät skiljer det 7 års medellivslängd mellan “fattiga” och “rika” områden.

    Om nu alla ska behandlas matematiskt lika så låt oss bestämma pensionsåldern så att alla får lika lång tid att njuta av sina liv som pensionärer. Det är också en rättvisa

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *