Fegt! “Politiker slagen efter torgmöte”

Att gå till handgripligheter mot någon enbart därför att man inte delar samma politiska syn är fegt och ett beteende som inte hör hemma i Sverige.

Tyvärr är det här något som Stefan Löfven länge indirekt legitimerat genom sin tystnad då exempelvis politiker som Jimmie Åkesson attackerats.

Det är tragiskt att ens egen oförmåga att respektera en politiker eller någon med annan politisk åsikt tar sig uttryck i handgripligheter.

Även om jag personligen inte stöttar det här partiet eller håller med i deras politik har den här politikern precis som alla andra politiker en rättighet i att slippa bli fysiskt attackerad. Att bli kritiserad för ens politik är en sak och hör till jobbet men att bli slagen gör det inte.

Ingen politiker, oavsett åsikter, ska behöva stå ut med fysiska överfall. Och för politiker som måste leva med risken att utsättas för hat, hot och i värsta fall fysiska angrepp är ett slag inte bara ett slag. Det är påminnelse för oss alla om hur allvarligt polariserat vårt samhälle är idag. Och hur långt vissa människor är beredda att gå för att framföra sin ”åsikt”.

Att försöka slå någon till tystnad är inte bara ett sätt att visa sin ”åsikt”, det är också ett försök i att skada vår demokrati. Om man som jag vill värna vår demokrati och yttrandefrihet blir det här fruktansvärt osmakligt, att läsa om hur någon tar sig rätten att försöka att tysta en politikers åsikt.

Om man påstår sig brinna för yttrandefrihet och en mångfald av åsikter är det faktiskt helt nödvändighet att göra just det. Vi som samhälle riskerar annars att fösas in en likriktighet. Och likriktighet har aldrig lett framåt, tvärtom föser det in oss i en farlig stagnation. Om vi vill gå framåt som demokrati borde alla och envar förfasas över den här utvecklingen.

I Sverige har vi tyvärr alltid varit dåliga på att hantera konflikter och vi vill gärna ha det lugnt och trevligt. Under senare år har tyvärr hot, hat och hets blivit ett vapen som både skrämt och skrämmer folk så mycket att de hellre väljer att blunda.

När det gäller politik och ideologier borde yttrandefriheten inte ha sådana gränser eller några gränser överhuvdtaget. Det är på det sättet vi förlorar viktiga debatter där man faktiskt kan lära sig något om både en själv och andra. Jag har sagt det förr och säger det igen. Yttrandefriheten är inte till för hjältar, den är till för dem du avskyr.

Läs artikel här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *