Hyckleriet fortsätter inom Socialdemokraterna, röstar nej till skärpt lag mot hedersvåld

Av | 11 april, 2019

Hyckleriet bland Socialdemokratin fortsätter. För vilka kommer inte ihåg Löfvens tal på partikongressen för några veckor sen då han pratade om att ta krafttag mot hederskulturen, om att skärpa straffen för denna typ av våld. Men nu visade det sig bara vara tomma ord, för idag när riksdagens justitieutskott ska debattera hedersförtryck väljer Socialdemokraterna att rösta nej till förslaget att heder ska utgöra en egen straffskärpningsgrund. Detta trots att lagskärpningen redan är färdigutredd, och kunde bli ny lagstiftning väldigt snart.

Men det förslag som nu ska diskuteras idag är ett förslag som Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna lämnade in och fick utrett under förra mandatperioden duger tydligen inte för Socialdemokraterna. De kommer att säga nej till det. Förslaget skulle innebära att brott som begås på grund av heder skulle bedömas som mer allvarliga än andra.
Men beklagligt nog har Centerpartiet och Liberalerna ändrat inställning till lagförslaget som annars kunde trätt i kraft den 1 januari 2020.

Nu säger dessa partier nej till motionen med hänvisning till JÖK-avtalet. I detta avtalet står det att straffskärpningsgrund ska utredas under nästa år och ska bli lagstiftning först 2022. Så något som redan är utrett ska alltså slängas i papperskorgen bara för att det inte är regeringens förslag.
Så nödvändig lagstiftning kommer att fördröjas med minst två år, detta trots att det finns stort behov av straffskärpningen, och för att markera mot dessa brott och visa att de samhället inte sviker de utsatta.

Men redan nu, bara två veckor sedan Löfvens tal så visat det sig att det bara var tomt tal. Redan vid första testet visade det sig att det Löfven sade på kongressen bara var tomma ord.
Men vad är det som gör att Socialdemokraterna har så svårt att gå från ord till handling?
Kan det bero på att denna lag kommer att drabba deras kärnväljare?
Är det för att de är rädda att förlora än mer väljarstöd?
För de skulle istället tänka på det priset som tusentals tjejer och även kilar får betala med att behöva leva i rädsla och ofrihet.

https://www.expressen.se/debatt/hyckleriet-s-rostar-nej-till-skarpt-lag-mot-hedersvald/?fbclid=IwAR2jdUOZ1we6yDQc9K7jm9b-iC_8aTyqSo-jDWJ38O4DlZ1B58_xAr-Zrsg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *