Efter sjukskrivningen – lärare på Vivallaskolan berättar anonymt: ”Aldrig varit så illa som nu”

Av | 12 april, 2019

I torsdags sjukskrev sig ett helt arbetslag på Vivallaskolan och eleverna skickades hem. Nu vittnar flera lärare anonymt om en omöjlig arbetssituation.

– Det har aldrig varit så illa som nu, säger en anställd och berättar om en vardag med för lite personal, för stora barngrupper och ständiga bråk.

Några vikarier togs inte in utan 80 barn skickades hem. På fredagen var verksamheten igång igen, en ordinarie lärare var tillbaka och även rektorn gick in och tog vissa lektioner.

Men om det här var en protest från personalen, eller inte, är svårt att få ett rakt svar på. Rektor Åsa Fahlström menar att alla hade giltigt skäl för att vara sjuka.

Jaså? Sannolikheten att alla nio skulle sjukskriva sig samma dag är en på en miljard.

Samtidigt kommer det flera tips till NA som menar tvärtom.

– Klart det var en protest, det är hundra procent säkert, säger en person som arbetar på skolan och förklarar att man orkar inte mer.

Flera som hör av sig menar också att det hänt tidigare, men då var det bara sex-sju personer ur arbetslaget som sjukskrev sig samtidigt, och inte nio som i torsdag.

Sedan ett år tillbaka är skolan en F-6-skola, från förskoleklass till sexan. Högstadiet har lagts ner och eleverna spritts ut på andra skolor i kommunen. Det lär ha varit nästan omöjligt att bedriva studier där så det var ett lätt beslut att fatta. Flytta problemet till en annan skola. Eller som vi sa på 70-talet. Håll Sverige rent, släng skiten i Norge. Förlåt norrmän men skämtet var roligt då.

Närkes Allehanda (NA) har haft kontakt med ett antal anställda. De beskriver en skola som har stora problem.

– Jag upplever att det har blivit mycket värre, säger en person.

Det handlar dels om nedskärningar. Vivallaskolan har ett underskott från förra året och drabbas, liksom alla skolor i Örebro, dessutom av nya nedskärningar. Flera anställda har fått sluta sedan nyår. Det gör att lärarna lämnas ensamma med för stora klasser där man kan ha fyra-fem elever som skulle behövt extra resurser.

Jag förstår inte det här. Sverige tar in 2 100 personer varje vecka. Hur ska de få plats i skolorna om man skär ner på verksamheten? Är någon förvånad över att lärarna i Vivalla mirakulöst blev sjuka på samma dag?

Samtidigt finns det en tystnadskultur, man ska inte prata om problemen.

– Allt tystas ner, det är viktigt att det ser bra ut utåt, säger ännu en lärare som vill vara anonym.

Ingen av de NA har kontakt med vill ställa upp och prata om problemen med sitt namn. Några förklarar att de är rädda. Man vill inte hamna i onåd hos skolans ledning. Det gör också att anställda söker sig därifrån. Tacka f-n att de är rädda. Öppnar de munnen får de sparken.

Flera berättar om en vardag med bråk, stök, fula ord och slagsmål. I ett mejl berättar en anställd att det ska ha skett tre regelrätta slagsmål bland barnen samma dag och beskriver det som ren anarki.

– Det låter för sjukt för att vara sant, men så är det, skriver den anställde.

Det där är så långt ifrån den skola jag gick i. Där var man tyst på lektionerna. Klarade man inte det fick man lämna klassrummet och inte alltför sällan prata med rektorn som pratade med föräldrarna och då blev det inte roligt. .

Lärarna berättar också att man saknar resurser för att säga till eleverna och ge dem ordentliga varningar.

– Vi har inget att ta till längre, säger en lärare. Nej, just det, man får inte säga till. Då får man i nämnd ordning föräldrar, rektor och övriga elever på sig.

– Vivallaskolan har alltid haft ett lite hårdare klimat men tidigare kände vi att vi hade stöttning från skolledningen, det gör vi inte nu och det här är något som vi verkligen inte kan prata öppet om på skolan.

Jan-Ove Malmgren
Källa bakom betalvägg: https://www.na.se/artikel/orebro-kommun/efter-sjukskrivningen-larare-pa-vivallaskolan-berattar-anonymt-aldrig-varit-sa-illa-som-nu
Bild: Gabriel Rådström

En reaktion på “Efter sjukskrivningen – lärare på Vivallaskolan berättar anonymt: ”Aldrig varit så illa som nu”

  1. Ivar L

    Det där med minskade resurser tror jag är relativt. Jag bor nära ett liknande område i Stockholm och jag vet från diverse sifferkollar att skolor i den no-go-zonen får ca. 4 ggr mer pengar per elev än vad mina barns skola får. Fyra gånger mer alltså!

    En kvalificerad gissning är att förhållandet är likartat i de flesta kommuner. No-go zonernas skolor får betydligt mer pengar per elev men det hjälper inte. För problemen är inte ekonomiska i första hand.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *