Barnbarn förtvivlade: Mormor dog när akuten missade hjärtinfarkt

Av | 13 april, 2019

Hur står det egentligen till med den svenska sjukvården då man kan läsa om att en 85-årig kvinna får vänta åtta timmar innan hon blir undersökt, detta trots att hon kom in till sjukhuset med ambulans?
Det hela utspelade sig på Södersjukhuset SÖS i vintras och kvinnan kom in med ambulans efter att hon kände sig illamående och upplevde yrsel samt smärtor högt upp i magen.

Men trots dessa symptom så blev hon inte undersökt med en gång, De hade inte ens tagit ett EKG på kvinnan vilket deras egen händelseanalys konstaterar. Istället för vård fick kvinnan ligga på en hård brits i åtta timmar innan en läkare undersökte henne och lade in henne på intensivvårdsavdelningen.
Ett dygn efter detta var kvinnan död. Enligt SÖS så ska dock bristen på omvårdnad inte haft någon inverkan på händelseförloppet utan att kvinnan nog ändå avlidit av den hjärtinfarkt hon fick.

Men det konstiga i fallet är att kvinnan var i god form för sin ålder, hon hade spelat veterantennis på hög nivå.
Nu har kvinnans barnbarn anmält händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). för att få det hela utrett och att kanske få svar på vad sjukhuset gjort för fel och om där behöver göras förbättringar. En sak som nog spelat in i den dåliga sjukvården för kvinnan var enligt barnbarnen sjukhuset överfullt av patienter.

Sjukhuset hade också gått upp i stabsläge under två perioder, dock inte när den 85-åriga kvinnan kom in. Så sjukhuset kan inte skylla på att det var på grund av det som kvinnan inte fick den vård hon kunde begära.
Nu har dock situationen förbättrats något då flera närakuter öppnats, men enligt det Socialdemokratiska regionrådet Talla Alkurdi så har väntetiderna inte förbättrats. Fortfarande ligger där patienter i korridorerna.
Så vad är det som händer i den svenska sjukvården?

Är det verkligen så som vi medborgare vill ha det?
Nä, jag tror inte det, vi vill ha ett samhälle som fungerar, vi vill ha sjukvård när och om bi behöver den. Men med politiker som prioriterar fel så får vi nöja oss med det lilla vi får. Om vi blir sjuka eller skadade får vi invänta den lilla vård vi kan få när den kommer. För i dagens läge så är vi som är sjuka, skadade eller kroniskt sjuka inget värda, vi är bara en belastning enligt politikerna som sitter och styr.

https://samnytt.se/sodersjukhuset-lat-85-arig-kvinna-med-…/…
https://web.archive.org/…/barnbarn-fortvivlade-hjartinfar…/…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *