Uppsalakvinnor, om ni måste bege ut på kvällen se till att ni aldrig går ensamma!

Minns ni den 23-årige serietafsaren i Uppsala som i februari på sannolika skäl häktades misstänkt för nio fall av sexuella ofredanden? Han är i avvaktan på dom nu släppt på fri fot! Jo det stämmer. Och det blev han trots att man dragit slutsatsen att han är skyldig till samtliga av de anmälda sexualbrotten.

Åklagaren som i samband med rättegången begärde att 23-åringen skulle utvisas måste vara lika frustrerad som jag känner mig. Vad tjänar det till att möjlighet om att kunna begära utvisning finns om en gärningsman som begår så allvarliga brott ändå försätts på fri fot? Någon har gjort bedömningen att det inte föreligger någon flyktrisk eller risk för att han ska upprepa sitt beteende. Det är en väldigt märklig bedömning.

Och vem tänker på offren? Nio kvinnor som nu riskerar möta sin förövare uti samhället. Deras skräck, ångest, rädsla vilka tänker på den? De beskriver att de är rädda att gå ut, tittar sig över axeln och blir rädda när de hör fotsteg. Vissa av kvinnorna drömmer mardrömmar, det har kvinnornas advokat berättat om.

Som kvinna som läser om det här undrar jag vad krävs för att utsatta kvinnor ska få upprättelse? Vad krävs egentligen för att kunna dömas för sexualbrott i Sverige? I det här fallet finns teknisk bevisning. Via mobilsignaler har man kunnat visa att 23-åringen varit på nästan samtliga platser då brotten begås. Det är ett mycket tydligt mönster, det menade i alla fall åklagaren. Åklagaren har ytterligare ett bevis, ett dna-prov från en klänning som en av de attackerade kvinnorna burit som kunde spåras till 23-åringen.

Det finns också nio kvinnor som berättat om vad 23-åringen utsatte dem för. Två av överfallen bedöms också vara så allvarliga att 23-åringen ska dömas för våldtäktsförsök. Så vad krävs egentligen!! Eller är det meningen att kvinnors kroppar ska vara sjuka män med en snedvriden kvinnosyn ägodelar? För det är den signalen man nu sänder ut, både till män med samma snedvridna syn på kvinnor som 23-åringen och till oss kvinnor.

Har kvinnor verkligen inte längre någon rättssäkerhet i Sverige? Var är vår trygghet helt enkelt? Och vad är oddsen för att den här 23-åringen ska dömas för sina brott om man han släpps trots att man bedömt att han faktiskt är skyldig till brotten? Sannolikt är han kommer frias.

Det här borde göra mig riktigt förbannad men av någon anledning känner jag mest en förvåning och en slags tomhet. Hög på hög av våldtäktsfall ligger på polisens bord. Fall de skjuter åt sidan därför att de prioriterar annat. Men den här mannen får sitt fall, ja sitt för det är så det känns, avklarat snabbt.

Han häktas i februari och nu, i april är han försatt på fri fot. Släkt och vänner jublade i rättegångssalen. Jag får inte ihop det, att man jublar. De har samma information som vi, att man bedömt att 23-åringen faktiskt begått de sexualbrott han anklagas för. Hur kan man då vara glad? Borde inte de oroa sig för att han ska göra samma sak igen? En man som ger sig på kvinnor har stora problem och den typen av problem försvinner under en häktning.

Det är helt omöjligt att läsa om hur man jublar, liksom det är omöjligt att läsa om att man försätter en man som begått så allvarliga sexualbrott mot kvinnor på fri fot.

Jag vill att någon berättar för mig om rättssäkerheten för kvinnor. Trots att två av fallen är så allvarliga att de klassas som våldtäktsfall släpps han på fri fot. Berätta gärna för mig hur ni ser på att dessa nio kvinnor som tvingas leva med sitt trauma, sin ångest och sina skamkänslor och motivera varför den här släpps på fri fot. Berätta gärna om ni ser på kvinnors trygghet i Uppsala. Berätta också varför att begå sexualbrott mot kvinnor inte är tillräckligt allvarligt för att dömas till utvisning eller knappt ens leder till åtal. Jag vill att någon berättar nu!! För jag förstår verkligen inte det här längre.

Ett samhälle där män som begår sexualbrott slipper undan är ett samhälle som skapar ett land där endast män kan leva.

Läs artikeln här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *