Det har tagits hem återvändande IS-slaktare sedan 2016 och detta har skett utan någon offentlig debatt

Av | april 16, 2019

Omkring 140 svenskar har hittills återvänt under 2016 efter att ha anslutit sig till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak. Nu förbereder sig flera kommuner för att arbeta med dem som vill hoppa av. Det kan bland annat handla om att erbjuda praktiskt stöd till avhoppare.

Ett av få kända fall där någon hoppat av efter att ha anslutit sig till IS finns i Lund. Även om våldsbejakande extremism funnits i Lund tidigare så aktualiserades frågan när svenskar började resa till Syrien och Irak för att strida med extremistgrupper.

– När det här ämnet kom så tänkte vi först “Oh gud, hur ska vi hantera detta”, men ganska snabbt kom vi på att vi ska hantera detta på samma sätt. Det här är oro som vilken annan oro som helst, säger säger Anna Sjöstrand, som är kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det här är ofattbart. Hur kan man resonera på detta sätt? Det här handlar om IS-slaktare som, skurit halsen av kristna, halshuggit människor och barn, kastat ut dom från hustak, bränt dem till döds i gallerburar, dränkt dem i gallerburar, bränt dem över öppen eld, dödat dem med nackskott, hängt dem i mobilkranar. Man har till och med låtit barn delta i slaktandet. Och Anna Sjöstrand har mage att säga att det här handlar om vilken annan oro som helst.

Det är som sagt ofattbart. Anna Sjöstrand säger också att det kanske finns kritik mot detta, men för mig är det svårt att tänka i de banorna, man får ju samma hjälp som övriga som söker hjälp hos oss. Vi kan ju inte säga att för att du gjorde ett felaktigt val så har du inte rätt att komma tillbaka och leva i vårt samhälle, säger Anna Sjöstrand.

Analogt med detta resonemang var det fel att ställa de ytterst ansvariga för dödandet av judar under andra världskriget till svars i Haag. De gjorde ju bara ett felaktigt val.

Lika fel är det då att kritisera Pol Pot som lät mörda fem miljoner människor i Kambodja. Han gjorde bara ett felaktigt val.

Som sagt, detta pågick redan 2016 och svenska folket har inte fått veta någonting. Regeringen har inte varit inblandad utan beslut av denna dignitet har fattats av tjänstemän, inte politiker, i Lund, Malmö, Borlänge och Örebro. 2016 fick Örebro kommun viss kritik för att ha erbjudit en praktikplats till en ung man som återvänt efter att ha varit i Syrien.

Men det är klart, i ett laglöst land är tydligen allt tillåttet. Som det var i nazityskland och Kambodja för att ta några exempel.

Det mest flagranta i denna smutsiga hantering är att det handlar om att denna fråga har hanterats av kommuners tjänstemän och inte politiker. Hur kan det ens vara möjligt?

Text: Jan-Ove Malmgren
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6540648
Bild: AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA / TT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *