Tino Sanandaji: Invandring stärker INTE systemet ens på kort sikt, det är en belastning både på kort och lång sikt.

Av | 17 april, 2019

Johan Hakelius sågar Reinfeldt i Fokus: ”Eviga osanningar. Det säger något om samhällstoppen när den fortsätter att sprida osanningar, trots att de är väl dokumenterade som just osanna…Tanken att ökad invandring skulle vara bra för pensionssystemet i stort har väldigt liten grund”

Något deprimerande om hur effektiv propaganda fungerar är att de som bemöter inte kan låta bli att själv delvis luras, även Hakelius i övrigt välskrivna artikel upprepar pensionsmyter.

• Invandring stärker INTE systemet ens på kort sikt, det är en belastning både på kort och lång sikt. I början betalar invandrare in in mindre än de tar ut i välfärd och bidrag, och på sikt åldras de och belastar ännu mer.

• Likställ aldrig välfärdens finansiering med åldersfördelning, det avgörande är INTÄKTER & UTGIFTER. Ungdom i sig bevisar inget, unga arbetslösa är också en börda medan en del äldre arbetar och genererar överskott

• Hakelius missförstår och tror att Sverige visserligen kan stärka pensioner genom att ta in 40 miljoner invandrare, men att det vore orealistiskt. Vad dessa studier visar är att Sverige genom tokaccelerande invandrare kan bibehålla dagens åldersfördelning, INTE stärka pensioners finansiering.

• Hakelius luras av ordet ”försörjningskvot”. Det låter som att man då försörjer sig själv, men det mäter bara åldersfördelning, arbetslösa unga stärker också demografiska försörjningskvoten. Propagandister som Reinfeldt är skickliga på att utnyttja ord som inte betyder vad folk tror att de betyder.

• Ett vanligt svar på lögnen att Sverige har arbetskraftsbrist och behöver miljoner invandrare för att rädda välfärden är att ge lögnhalsarna rätt, bara tillägga att det faktiskt måste vara högutbildade arbetskraftsinvandrare. Sverige har dock redan väldigt fri arbetskraftsinvandring, toppexperter som vill komma kan komma, det finns helt enkelt få som vill hit. De flesta av denna begränsade och eftertraktade grupp är i rika västländer, de har högre lön och lägre skatt i sina hemländer. Miljoner arbetskraftsinvandrare betyder miljoner låg- eller medelutbildade från utanför väst, allt annat är fantasier.

• Det existerar överhuvudtaget inget aggregerat arbetskraftsbrist eller ”behov” av större befolkning. Det är nationalekonomisk osammanhängande trams som media upprepat så många gånger att många kan inte kan låta bli att gå på det. Dagens Industri påpekade ett par veckor sen: ”Riksbanken: Finns generellt sett ingen arbetskraftsbrist. Trots en långvarig högkonjunktur råder det sammantaget inte någon generell brist på arbetskraft”. Hade det funnits hade lönerna ökat, vilket de inte har, som jag förklarat flera gånger.

Ljugandet om invandraring och pensioner är ett hot mot våra äldres välfärd, om ni låter er luras och nöjer er med svaga svar är ni en del av problemet, inte en del av lösningen. Sätt er i och svara rätt.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *