Tino Sanandaji: Det är inte en partiledares roll att kalla forskare och insatta väljare som kritiserar en oseriös pamflett för troll.

Av | 25 april, 2019

Jesper Strömbäck är medieprofessor som arbetat för Reinfeldt och i sammarbete med invandringslobbying gav ut utskrattade ”Utan invandring stannar Sverige”

Hans alster var så tendensiöst att den inte ens citeras mycket av media. Den är full av absurda sakfel som att Göteborg utan invandring skulle vara en avfolkningsort eller att invandrarföretagare har fler anställda än svenska företagare.

Medieforskaren påstår att flyktingar genererar massiva osynliga vinster, exempelvis konstaterar han att 38 procent av buss- och spårvagnsförare är invandrare och drar slutsats ”Utan invandring stannar inte bara Sverige, det gör också kollektivtrafiken”. Detta är kvacksalveri. Om färre invandrare kört buss hade någon annan kört buss i stället, ingenstans i världen har kollektivtrafik stannat på grund av för få invandrare.

Strömbäcks resonemang är inte bara fel, det är pseudovetenskap som bortser från korrekt metod att beräkna samhällsekonomisk vinst. Mycket av boken är samma barnsliga tolkning att invandring genererar samhällsvinst i alla sektorer där fler än noll procent är invandrare, trots att detta i sig inte ger överskott och bara är självklart när 20-25 procent i ett land har invandrarbakgrund. Det görs inga seriösa försök att hålla sig till forskningen, ofta citeras inte ens studier utan diverse nyliberala pamfletter. Syftet var knapapst en forskningsgenomgång utan att retorisk lura de som inte förstår bättre.

En av de är Annie Lööf, som idag börjar en debatt där hon på förhand stämplar alla som kritiserat pamfletten för troll. ”Intressant forskningsgenomgång av @JesperStromback – läs hans tråd (Ber om ursäkt på förhand Jesper för alla troll du nu får på köpet av min tweet – men hoppas att många av mina andra följare läser och tar del av din bok!)”

Ekonomiprofessor Erik Lindqvist bemöter artigt Annie Lööf: ”JesperStromback har fel i att invandringen är ekonomiskt lönsam för Sverige. Det är något som visats i ett flertal rapporter”

Annie Lööf är fostrad i ungdomsförbund och Timbrovärlden, och är påverkad av den antiintellektuella syn som tyvärr råder i dessa miljöer. Hon är vuxen nu, det är dags att släppa ungdomsromatisk om fri Invandring och de skräppamfletter hon läste som ung. Det är inte en partiledares roll att kalla forskare och insatta väljare som kritiserar en oseriös pamflett för troll.

Annie Lööf borde mogna och inse om sina begränsningar. Hon borde vara ödmjuk nog att inse att hon inte vet mer om nationalekonomis än tunga professorer och kanske borde lyssna mer, inte bara försökta bekräfta sin värdegrund och fanatiskt stämpla alla som inte håller med henne som troll.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *