Grönt ljus för fortsatta böneutrop i Växjö – beslutet “väl avvägt” enligt kammarrätten

Av | april 28, 2019

Kammarrätten i Göteborg väljer att inte ändra Polisens beslut om att tillåta 3 minuter och 45 sekunder långa böneutrop från en moské i Växjö, en gång i veckan. Det står klart efter att domstolen konstaterat att beslutet inte kränker de rättigheter som skyddas av Europakonventionen.

Det här kom inte som någon överraskning, jag skrev om det redan för ett år sedan. Efter att moskén tilläts högtalarsända böneutrop gjordes mätningar för att kontrollera sanningshalten i muslimernas bedyranden om att det knappt skulle höras. Men hur blev det?

Moskén ligger precis bredvid förskolan. Högtalarna som moskén använder sig av sitter på en stolpe ovanför taket på moskén. De är placerade relativt nära en av förskolans lokaler där det finns förskolebarn,  säger Henrik Ohlin är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Växjö kommun. Ohlin utförde på fredagen en oanmäld tillsyn av ljudnivåerna. Vid inspektionen kunde Ohlin konstatera att ljudet uppmättes till 93-95 decibel, när han stod vid stängslet närmast förskolan.

Böneutropen får enligt det gamla tillståndet vara max 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus. Det i sig låter oerhört märkligt. 110 decibel motsvarar gränsen för vad som är tillåtet på en konsert. Gränsen är dock egentligen 105 decibel om det inte finns någon åldersgräns och besökarna kan vara under 13 år. Om moskén har så hög ljudnivå kommer det att bryta mot andra lagar.

Men vad gäller Växjö så spelar inget tydligen någon roll Barn kan komma hem från en lång dag på förskolan och vara lomhörda, eller begriper inte Växjö kommun att barn även leker ute? Se tabell nedan.

Och vad är det för mätning de de från mosken gjort inomhus? Det verkar mest som om ett Kalle Anka-gäng varit framme och säkerställt att ljudnivån inte överstiger exakt de 45 decibel som är tillåtet.

Det här med decibel, dB, är inte så enkelt men vi tar en kort förklaring med det här fallet.

20 dB är lika med ett tyst sovrum. Möjligen kan man höra någon andas

45 dB är lika med ett LJUDISOLERAT pausrum

70 db är lika med att stå i en dusch

90 dB är lika med en motorsåg på ca en meters avstånd

110 db är lika med ett Turbo-prop flygplan vid landning på ca 700 meters avstånd. 110 db är också smärtgränsen för människan. 16 gånger högre än 70 dB

Att det handlar om VM i ljug när man pratar med Avdi Islami, pressansvarig för Stiftelsen Växjö muslimer, torde vara uppenbart vid det här laget.

Någon borde ställa syltryggarna i Växjö till svars. Är det så här det ser ut över hela Sverige? Syltryggar i alla kommuner? Ingenting förvånar oss längre.

Jan-Ove Malmgren
http://www.dagensjuridik.se/2019/04/gront-ljus-fortsatta-boneutrop-i-vaxjo-beslutet-val-avvagt-enligt-kammarratten
Bild: Per Brolléus/Sveriges Radio

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *