Tino Sanandaji: Sen den S-ledda regeringen tog över 2014 har klyftorna fortsatt öka, trots all retorik.

SVT rapporterade förra året: ”Inkomstklyftor på rekordnivå”. En delförklaring är att Sverige importerar fattigdom från andra länder i en takt som överväldigat omfördelningspolitiken.

Ojämlikheten på toppen drivs inte av invandring utan av att kapitaltillgångar med koncentrerat ägande flerdubblats i värde i en period med blygsam ökning av BNP per invånare och vanligt folks inkomster. Invandring driver däremot botten av fördelningen, och få inser hur chockerande klyftorna är.

SCB skriver nu: ”Varaktigt låg inkomst vanligt bland utrikes födda. Andelen personer som har varaktigt låg ekonomisk standard varierar kraftigt mellan olika grupper i befolkningen. Av de utrikes födda hade omkring 20 procent varaktigt låg ekonomisk standard medan andelen bland personer födda i Sverige var 7 procent. Delar man in de utrikes födda efter födelseländer och kontinenter är skillnaderna också stora. Omkring 33 procent av alla födda i Afrika hade låg ekonomisk standard…Av de barn som är utrikes födda och som bor i Sverige hade närmare 40 procent låg ekonomisk standard jämfört med 6 procent av alla inrikes födda barn med två inrikes födda föräldrar”

Det spelar ingen roll hur mycket man marscherar med röda fanor och med tår i ögonen rabblar upp slogans. Så länge S kräver att välfärdsstaten tar emot hundratusentals fler fattiga per årtionde kommer fattigdomen fortsätta pressas upp. Ett litet lands omfördelningspolitik kan omöjligen hantera så stora volymer.

Detta är något många vägrar förstå, dels då de är förblindande av känslor och dels då de teorier utvecklades i en tid där vänstern ansågs det vara självklart att Sverige skulle ha stängd gräns mot tredje världen. Utifrån detta antagande fokuserar analysen på klass och på fördelning inom landet.

Många socialdemokrater inser inte att idéerna de en gång skolades in i gällde ett stängd system och helt enkelt inte ger några svar om invandringens exogena effekter. När någon påpekar siffrorna får de syntax error, svamlar ilsket om rasism eller Ungern och är nöjda att de därmed löst problemet.

Tabut mot att tänkta logiskt kring samband mellan volymer och ojämlikhet har ironisk nog förvandlat S till en av de starkaste krafter som kämpar för att avveckla folkhemmet och återskapa ett klassamhället, oavsett om de själv fattar det eller inte.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *