HEMTJÄNSTEN. Om bajs som inte torkas bort, utebliven mat och manlig personal som mot äldre kvinnors vilja tar hand om deras intimhygien.

Av | 4 maj, 2019

Intorkat bajs och kastad medicin hos Nova Omsorg

Charlottes dagbok om hemtjänsten sommaren 2018 är skakande läsning.

Om bajs som inte torkas bort, utebliven mat och manlig personal som mot äldre kvinnors vilja tar hand om deras intimhygien.

– De äldre är det finaste vi har. Nova Omsorg borde inte få driva hemtjänst, säger Charlotte.

Aftonbladet…

“Undermåliga insatser sker hela tiden. Det hävdar både Charlotte och Ingrid, som också lämnat företaget. Ett axplock:
Dyngsura blöjor byts ibland inte ut.
Bajs i stjärten torkas inte alltid bort.
Mögelklumpar hittas i odiskade termosar.
Medicin delas inte ut. Detta sker i stort sett dagligen. ”En kollega kastade överblivna tabletter i toaletten och sa åt mig att hålla tyst”, berättar Charlotte.
Felaktig utdelning – en kund fick flera gånger sömnmedel mitt på dagen.
Kvinnor som inte vill ha manlig personal vid hygienbesök ignoreras ofta. ”Hon började gråta sist jag kom dit”, skrev en man i företagschatten.
Personal gick in med nycklar i en lägenhet och sov på en soffa nattetid. Kunden blev livrädd. ”Det är hemfridsbrott att göra så”, säger Ingrid.
Hygienbesök hoppas ibland över. ”En kollega tyckte vi skulle skriva att kunden sov, då kunde vi strunta i hygienen”, berättar Charlotte.
En gammal man fick vänta 22 dagar på att bli duschad.
I stället för middag serveras ibland smörgåsar.”

3 reaktion på “HEMTJÄNSTEN. Om bajs som inte torkas bort, utebliven mat och manlig personal som mot äldre kvinnors vilja tar hand om deras intimhygien.

 1. Ylwa Anesten

  Hej! Såhär är det för min mor också som har ” med omtanke” i Borås som utförare, trots att jag bor hemma och verkligen slåss för henne, inne på tredje privata utföraren, ingen av dessa är bra, bara mer eller ngt mindre dåliga, outbildadpersonal som inte vet vad de ska göra, inget gehör från företaget . Just nu har vi en i hemtjänst outbildad manlig billackerare som ska hjälpa henne med intim hygienen, mamma upplever det mycket obehagligt och följaktligen får hon ingen hjälp alls med detta.
  Jag har massor av dokumentation sedan flera månader tillbaka, både om detta företaget och om det katastrofala vi hade innan, ” anneliinas ” i Borås .
  Har larmat kommunen men de struntar högaktningsfullt i om de privata företagen sköter sig eller ej. Vet flera som har samma erfarenhet gällande båda företagen, klagar man blir man straffad tyvärr.
  Det är rent uselt att de gamla behandlas så illa, jag är livrädd att bli gammal och hjälpbehövande i detta samhället.
  Mvh Ylwa Anesten , Borås

  Svara
 2. Anita Nilsson

  Det är ju stor skandal för de flesta företagen,, men tyvärr så får de ju fortsätta.. Man får hoppas att de bestämmande själv drabbas av samma behandling när tid kommer… finns nog många manliga vårdtagare också som upplever misskänsla då kvinnlig personal kommer och ska ta hand om deras intima hygien… har tack o lov inte själv haft någon som drabbats av det,,,o hoppas att jag själv slipper det.. jag hoppas det löser sig för alla på något sätt,,, håller med ingen ska behöva ha det så här….hälsningar Anita

  Svara
 3. Agnes Berg

  Brist på utbildning är ett stort problem . En gång kom en lastbilförare (parkerade sin stora lastbil framför huset) kom in i smutsiga arbetskläder, stora kängor till min man som skulle tas ur säng. Han var så hårdhänt att min man skrek av smärta från ryggen. Många av de inte vet hur de bör hanskas med en svårt sjuk och skör person, aldrig fick utbildningi hur man använder olika hjälpmedel mm. Man blir mörkrädd hur det kan bli när man själv behöver hjälp.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *