Partiledardebatten i Opinion live i går var en fortsättning på brunsmetandet av Jimmie Åkesson och SD. Men i opinionssiffrorna efter programmet så visade det sig att denna brunsmetning inte fungerade.

Av | maj 6, 2019

I gårkväll så sände Opinion live den första partiledardebatten efter regeringsbildandet. Under debatten om invandring och integration så hettade till ordentligt mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt samt Annie Lööf då de brunsmetade mot Åkesson och SD. Upptakten till brunsmetandet var att Åkesson sa under debatten att det enda land som tog ansvar och försökte stoppa flyktingströmmarna var Ungern och Urban. Detta gjorde att både Sjöstedt och Lööf såg rött, de menade att Åkesson försvarar Ungern och att han visar att han är en nazist och rasist.

Något som Åkesson tillbakavisade och han sade att han inte försvarade Ungern i annat än just i att det var det enda landet som stod upp för den Europeiska migrationspolitiken, när länder som Tyskland och Sverige bröt mot dessa regler så stod Ungern upp och försvarade dem.
Han fortsatte med att säga till Sjöstedt: ”Jag förstår att du har en grupp revolutionära kommunister du behöver tilltala, men den retoriken är inte värdig. Stå inte här och kalla mig brun, stå inte och ljug om vad jag säger i debatterna. Du gör det hela tiden!”

I denna ordväxlingen så bröt Lööf in och då röt Åkesson till mot henne och sade att hon skulle hålla mun och låta honom tala till punkt.
Han sade: ”Kan du vara tyst nu? Kan du vara tyst nu! Kan du sluta avbryta mig hela tiden!”
Även tidigare i debatten var Åkesson på hugget när debatten handlade om lag och ordning och brottsligheten debatterades. Då passade han på att ge SVT en känga med hänvisning till slutdebatten från i fjol då SVT tog avstånd från det han sade då när brottsligheten debatterades.

Nu när samma ämne debatterades så tog Åkesson tillfället i akt att påminna SVT om denna händelse när han sade: ”Jag vet inte om jag får lov att säga det här i SVT, men då får ni ta avstånd sedan.” Innan han fortsatte med att säga att mycket av den brottslighet som debatterades är ”importerad brottslighet”.
Och han menade att detta är den avgörande frågan.
Denna gången blev det inte det upproret i studion mot vad han sade, varken från Annie Lööf eller i efterhand från SVT.
Kan det vara så att de fått reda på att det han sade då verkligen var sant och att det de påstod då bara var lögner?

Under debatten gjorde Expressen/Demoskop en opinionsundersökning om vilken partiledare som gjorde bäst ifrån sig under debatten. Enligt den undersökningen var det Ebba Busch Thor som fick bästa resultatet med 3,31 av fem poäng, näst bäst tyckte de att Jan Björklund var med 2,92 poäng följt av Jimmie Åkesson med 2,90 poäng. Jonas Sjöstedt fick 2,88 poäng och Annie Lööf 2,75 poäng. En som fick betydligt lägre än vanligt var Ulf Kristersson som bara fick 2,75 poäng. Lika dåligt gick det för Stefan Löfven som hamnade näst sist med 2,74 poäng. Som vanligt så hamnade MP:s representant sist. Denna gången var det Isabella Lövin som hamnade långt efter med endast 2,21 poäng av de 5 möjliga.

Något som Socialdemokraterna bör ta akt på är att Löfven hamnade bakom Sjöstedt i undersökningen, detta borde vara en väckarklocka hos Socialdemokraterna då Sjöstedt hela tiden tar missnöjda väljare från Socialdemokraterna. Och nu när Vänsterpartiet kan attackera sossarna från vänster utan att behöva bry dig om att de kan gå miste om förhandlingsutrymme så har Sjöstedt gått fram hårt och vunnit terräng på vänsterflygeln. Något som borde oroa socialdemokraterna som även har tappat röster i de vanliga opinionsundersökningarna just till Vänsterpartiet.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/akessons-ungerninstallning-fick-de-andra-att-se-rott
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/akessons-pik-till-svt-under-debatten
https://www.expressen.se/nyheter/tittarnas-dom-ebba-busch-thor-ar-debattens-vinnare/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *