Tino Sanandaji: Räkna med att många fortsätter leva i denial och hittar på ursäkter om hur fantastiskt det är att kronan faller…

Nyligen nådde kronan sitt lägsta tidigare observerade nivå. Sen dess har utvecklingen varit positiv, fast tvärtom. Dagens Industri:

• Kronans utförslöpa fortsatte på torsdagen

• Experten varnar för värre ras: ”Eurokurs på uppåt 12 kronor”

• Kronkollapsen fortsätter under fredagen

• Den redan svaga kronan rasar ännu mer. Det plöjer djupa hål i svenskarnas semesterplånböcker. ”Ur valutaperspektiv är rekommendationen att stanna hemma i sommar”

• Expressen: Matpriserna ökar drastiskt i Sverige.

• Idag: Mörk måndag för kronan – finanskrisnivåer mot euron

Mot euron och dollarn finns perioder under när kronan var ännu svagare, men mot en mix av världsvalutor realt har kronan aldrig varit svagare – någonsin. Ändå pratar vare sig regering eller opposition vår rekordsvaga valuta.

Kronans fall handlar troligen inte bara om penningpolitik utan även om att omvärlden håller på att devalvera Sverige som land. Alltfler tycks tappa förtroende för det politiska system och inse att Sveriges påstådd urstarka ekonomi var en fasad, något många av er redan fattat. Jag skrattade lite åt hur lättlurade förlorat pengar då de gått på myterna. DI:

“Hoppet ute för kronans revansch: ”Många investerare känner sig brända” Marknaden har slutats hoppas på den svenska valutans revansch, enligt Paul Diggle, seniorekonom på förvaltarjätten Aberdeen Standard Investment…Den svenska ekonomin såg het ut och väntades ge mer fart åt inflationsbrasan. ”Folk köpte in sig i storyn om kronan – att svenska räntor skulle stiga väsentligt mot omvärlden. Det scenariot har kommit på skam”

Även i bankvärlden är bara en minoritet genuint smarta, resten är får som följer grupthink och rådande narrativ. De skulle spart miljarder bara de läst min bok.

En devalverad krona dopar temporärt vissa sektorer, men gör det på sikt ännu svårare att hantera skuldkrisen. Nu skapas dessutom en valutarisk då tusentals miljarder av Sveriges lån är från utlandet och blir dyrare.

Räkna med att många fortsätter leva i denial och hittar på ursäkter om hur fantastiskt det är att kronan faller, men lär er tänka själva och strunta i vad fårflocken säger, de har haft fel om så mycket.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

3 reaktion på “Tino Sanandaji: Räkna med att många fortsätter leva i denial och hittar på ursäkter om hur fantastiskt det är att kronan faller…

  1. Martin

    Behövs det verkligen så många ord för att säga “Vad var det jag sa”?

    Svara
  2. Bill Eriksson

    Alltid underhållande med domedagspredikanter och hästhandlarekonomer. Tänk vad rädsla kan få människor att gå i spinn.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *