Mats Knutson: ”Åkesson utmålas som huvudfienden – och det kan gynna SD”

Idag hölls det partiledardebatt om EU i riksdagens plenisal och det var inledningen till EU-valet och valkampanjerna från de olika partierna.
Idag öppnade Löfven sitt anförande med att peka ut SD och Åkesson som sin huvudmotståndare i Sverige. Men han pekade också ut högernationalismen som den motståndare som måste slåss för att få ett enligt honom ”fritt Europa”.
Löfven utlyste valet som en ”folkomröstning om högerextremisten”.

Han varnade för en utveckling där ”högerextremistiska” partier får allt mer att säga till om i Europa, och konsekvenserna av detta. I detta uttalande fick Löfven medhåll av flera andra partiledare. Bland annat från Sjöstedt, Lövin och Lööf.
Måltavlan för dem alla och för dessa attacker var förstås Åkesson som hamnade i skottlinjen för allehanda påhopp både på den europeiska högernationalismen som för specifika attacker på Ungern och Viktor Orban.

Mats Knutson frågar sig varför högernationalismen seglar upp som en så viktig fråga för partiledarna när opinionsundersökning klart visar att väljarna framför allt är intresserade av miljö och migrationsfrågorna?
Knutson menar att set främst beror på att EU-valet är ett mobiliseringsval där valdeltagandet är lågt och dessa partier har mycket att förlora. Jag kan delvis hålla med Knutson om detta men vill tillägga att dessa partier som nu gick till attack inte har svar på de frågor som är viktigast för folket.

Därför är det viktigt för dem att försöka få väljarna på andra tankar och glömma det som egentligen är viktigt för dem i detta EU-val.
Det är samma sak som när både Åkesson och Kristersson frågade Löfven under debatten varför inte han tar avstånd från SSU i Malmö och det de skanderade och sjöng under första majdemonstrationen, och där han sade till Kristersson att Socialdemokraterna tar strid mot extremisterna och i socialdemokratin i arbetarrörelsen har vi noll tolerans mot antisemitism och vi står upp mot antisemitismen i Sverige.

Kristersson svarar då att är ditt och socialdemokratins sätt att ta strid genom att mumla och att befordra partikamrater till att leda utredningar?
Löfven svarade att det är det han säger nu som är gällande men att han inte kommer att dra frågan vidare.
När då Åkesson frågade samma sak som Kristersson så ilsknade Löfven till och sade att “Man får hålla i sig här, när partiledaren för Sverigedemokraterna, direkt sprunget ur vit maktrörelsen. Med en historia som inget annat parti i detta parlament har. Med en partiledare själv har företrädare som ifrågasätter huruvida judar kan vara svenska medborgare, huruvida samer kan vara det. Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här diskussion. Men om du nån gång skulle visa allvar, om partiet skulle visa allvar så tala om det då att ni står upp för alla människors lika värde, det gör ni inte. Bevare oss väl för ett sådant samhälle.”

Åkessons svar på detta var att det var en obefintligt svar på den frågan som jag ställde, och det som Löfven rabblade upp är saker som han rabblat upp så många gånger och som är så tröttsamma och som inte har någon relevans till den frågan jag ställde. Så snälla, svara på frågan jag ställer.
Kommer du att vidtaga någon åtgärd mot SSU, kommer du att utesluta någon för detta antisemitiska utspel från ert ungdomsförbund?
På detta svarar Löfven att det är SSU som hanterar denna fråga och att SSU:s ordförande har uttryckt samma åsikt som mig, det är också SSU som hanterar sina medlemmar. Behövs det något framöver då ska vi se vad som behöver göras ytterligare. Men det är ingen tvekan vart vårt parti står och alltid stått.

Knutsson tar också upp att denna oförmåga att hålla sig till frågorna som väljarna tycker är viktiga kan slå tillbaka mot dessa liberala partier och istället gynna Sverigedemokraterna. För genom detta frontalangrepp kommer de att ge SD en huvudroll i valrörelsen, en roll som det kanske annars inte skulle ha. Det kan därmed leda till att också SD-väljare mobiliseras den 26 maj. Och både SD och KD vill att det nationella självbestämmandet bör öka att EU ska få mindre att säga till om och att de nationella parlamenten ska få större självbestämmande.

Detta är motsatsen till vad Liberalerna vill, som vill införa Euron, lägga över beskattningsrätt på EU som några exempel.
Så med tanke på att debattklimatet började så illa som det gjorde genom dessa påhopp som Löfven och många av de andra partiledarna gjorde mot Åkesson och SD så är frågan om inte denna valkampanj kan bli en av de allra smutsigaste i historien. Och det har vi framför allt en partiledare att tacka för, en partiledare som säger sig stå för allas lika värde.
Men som i själva verket låter sig styras av antisemiter och islamister för att de är en viktig väljargrupper, en partiledare som inte svarar på frågor som ställs till honom utan flyr dem genom att gå till angrepp mot frågeställaren.

https://www.svt.se/…/akesson-utmalas-som-huvudfienden-och-d…
https://www.svtplay.se/vi…/21845242/forum/forum-8-maj-09-00…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Mats Knutson: ”Åkesson utmålas som huvudfienden – och det kan gynna SD”

  1. malin. F

    Är hela sverige plötsligt dumma i hela huvudet? Är blindlapparna så hårda och tjocka så ni inte förstår? Agera nu innan allt är förlorat! För jag tror inte ens vänsterpartister vill se sina systrar eller mödrar våldtagna tack vare EU’s idiotiska regler. Alla som vill ha våldtagna närstående, räck upp en hand!!!!

Kommentarer är stängda.