Två unga män försökte lura med sig lågstadiebarn genom att bjuda på godis

Av | 9 maj, 2019

Detta hände utanför utanför Staffansskolan på Brynäs. Barnet sade ifrån – och skolan har skickat ut varnande brev till alla vårdnadshavare.

– Skolan vill uppmana föräldrar att prata med sina barn, säger rektor Eva Lantz.

Hur otryggt måste Sverige bli innan politikerna tar någon form av ansvar? Det är precis som att man skiter i allting. Ingen tycks bry sig. Det sker på alla plan men det är särskilt olyckligt när barn blir drabbade.

– När det kom till skolans kännedom skrev man ett brev som skickades hem till alla vårdnadshavare, där man berättade om vad som hänt och meddelade att kunde finnas filurer i kvarteren fortsätter Lantz. Skolan vill uppmana föräldrar att prata med sina barn att man inte ska följa med okända personer, säger Eva Lantz.

Ah, det låter ju bra. Försök att få en sjuåring att förstå faran med att vistas ute ensam på hem väg från skolan. Skolan har i alla tider varit en fredad plats. En plats där barn har kunna vara trygga. Det finns tyvärr ingen trygghet att erbjuda dock. Den tiden är förbi sedan länge.  

Känner du till någon liknande händelse?

– Nej. När jag blev informerad tänkte jag att det var väldigt längesedan man hörde om personer som strök omkring fortsätter Eva Lantz.

Skolan har inte polisanmält händelsen och enligt Mikael Hedström, presstalesperson vid Gävleborgspolisen, finns det varken anmälan från vårdnadshavare eller notering i måndagens händelserapportsystem.

Och varför i glödheta … har ingen anmält det inträffade? Ska det bli det vanliga ducka så går det över? Eftersom detta tydligen inträffat på väg hem från skolan borde skolan larmat polisen omgående. Kan det vara så att signalementet råkar snudda vid en fredag demografisk gruppoch att det inte är opportunt som lärare/rektor att anmäla?  

I oktober varnade Sjöängsskolan i Bomhus om en “skum bil” där föraren ska ha försök få kontakt med barn. Även då gick information ut till vårdnadshavare.

– Det här kom som en chock. Den ene sonen visste inte om det medan den andre hade fått veta vad som hänt. Man blir ju på sin vakt när man får hör sånt här. Vissa barn är ju ganska lättlurade. Tack och lov blev det inte mer än den kontakten, sade då en mamma till tidningen.

Just det – tack och lov. Det är det man får förlita sig till. Lycka till är en annan klämkäck variant. En sak är i alla fall säker, vill inte samhället ta tag i problemen så går det förr eller senare åt skogen och som i fallet ovan handlar det om barn. Det är inte långsökt att tänka på Engla.

Jan-Ove Malmgren
Bakom betalvägg: https://www.gd.se/artikel/gavle-kommun/unga-man-forsokte-lura-med-sig-lagstadiebarn-genom-att-bjuda-pa-godis-skolan-varnar-alla-foraldrar
Bild: Jörgen Svendsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *