Ytterligare larm om kommuner som går på knä på grund av de ökade kostnader för försörjningsstödet till följd av migrationen

Av | maj 10, 2019

Har innan i veckan skrivit om larm från olika kommuner i Sverige där deras kostnader för försörjningsstödet ökat så att de antingen talar om att de får höja kommunalskatten eller dra ner på olika verksamheter i kommunerna för att få ekonomin att gå ihop.
Nu kommer nästa larm, denna gången från Filipstad som har tagit emot en massa nyanlända de senaste åren. Larmet handlar om att arbetslösheten är skyhög och att kostnaderna för försörjningsstödet skenar. De talar om att arbetslösheten i vissa grupper är 80 procent.

Det som nu kommer är ett rop på hjälp, kommunen var en av de kommuner som under flyktingvågen 2012 till 2016 tog emot flest antal nyanlända i förhållande till befolkningen i kommunen. Och många av dessa har valt att stanna i kommunen. Men där är få av dem som har fått något jobb, de flesta av dem går arbetslösa utan något att göra.
Kommunalrådet Per Gruvberger säger: ”Många är långt från arbetsmarknaden, och arbetsmarknaden är inte tillräckligt stor. Utsikterna är dåliga även för den som anstränger sig.”

Men nu börjar äntligen sanningen att krypa fram, den sanning som bara för något år sen var otänkbar att säga, än mindre att skriva. Den sanning dom dem som var emot detta flyktingmottagandet som var under åren då Sverige hade öppna gränser och tog emot alla utan att kontrollera att de verkligen var flyktingar eller bara ekonomiska migranter.
Nu talas det öppet i Filipstad om att dem som står längst från arbetsmarknaden kommer från länder utanför Europa.

Det handlar om länder som Somalia, Syrien och Afghanistan. Det var dessa som politikerna under flyktingvågen sade skulle rädda Sverige och ge landet en superekonomi. Det är i denna grupp som arbetslösheten nu visar sig vara 80 procent. Så hur blev det med denna superekonomi, blev den verklighet eller blev det som dem som blev kalkade rasister och främlingsfientliga för att de motsade sig denna flyktingöversvämning av Sverige. Ja, man kan ju bara kolla in hur många kommuner som nu klagar över att deras ekonomi håller på att kollapsa och att de är på väg mot konkurs.

En av dessa som nu har svårt att hitta arbete och som tär på kommunens kostnader är Mohamed Aden. SVT möter honom då han tar en kurs i samhällsorienterande dör han ska lära dig hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Mohamed kom från Somalia 2016 och han har inte sedan han kom hit haft ett arbete trots att han sökt.
Han säger: ”Jag vill jobba och jag har sökt men jag får inget arbete.”
Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men det kan bero på bristande utbildningsnivå.

Det är förstås inget som uttalas direkt men när man sen hör vad kursledaren och samhällskommunikatören Jasmin Isaak berättar så handlar det just om utbildningen.
Hon säger: ”Många saknar utbildning och kan inte så mycket svenska. Filipstad är en liten stad och man måste verkligen kämpa för att få ett jobb!”
Så vart är de högutbildade du lovade Löfven, de som bara skulle kunna gå ut i arbetsmarknaden direkt efter de fått uppehållstillstånd?

Filipstad får nu kämpa med arbetslösheten bland dessa och med kommunens ekonomi. Försörjningsstödet (socialbidraget) som 2007 låg på runt fem miljoner kronor, nu ligger enligt prognoser ligger försörjningsstödet idag på 31 miljoner kronor och nu vädjar kommunen om hjälp.
Kommunalrådet Per Gruvberger säger: ”Det kan inte vara vara rimligt att några enskilda kommuner i glesbygden ska stå för försörjningen av hela denna gruppen. Det är resultatet av ett misslyckande när de stora grupperna asylsökande kom. Man brydde sig bara om vart det fanns lediga bostäder och lokaler. Inga andra förutsättningar styrde var de asylsökande placerades.”

Och nu behövs det pengar för att klara kommunernas ekonomi. I Filipstads fall rör det sig om runt 50 miljoner kronor årligen. Ja, ni läste rätt, 50 miljoner varje år för en obestämd tid. Jo, det kostar på att vara godhjärtad Löfven och Co. Men kommer ni i regeringen att hörsamma kommunalrådets vädjan eller faller det för döva öron?
För om ni hörsammar Filipstads vädjan kan ni räkna med att många fler kommuner kommer med samma vädjan. Kommuner som Hässleholm och Hedemora, och där är säkert många, många fler som kommer att ställa sig i kö därefter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/larm-i-filipstad-skyhog-arbetsloshet-bland-nyanlanda?fbclid=IwAR0WQH6HVR0_iP7ck8LysiZtSEi5g5eIqp00DROcVrFGGh7wVewJ1lcQANU

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *