ISLAMISTISKA TERRORMORDEN I MAROCKO. De skandinaviska kvinnorna var oskyldiga offer

Vi minns nog alla det bestialiska islamistiska dådet i Marocko. I december förra året blev norska Maren Ueland och danska Louisa Vesterager Jespersen brutalt mördade under sin semester i Marocko.

Nu uppger en av familjernas advokat att åklagaren yrkar på dödsstraff för flera av de misstänkta förövarna, vilket även han själv hoppas på. Och jag måste tillstå att det gör även jag.

Jag har alltid varit emot dödsstraff och det är möjligt att mitt hat, min ilska och avsky inför det bestialiska islamistiska dubbelmordet på Maren och Louisa ställer sig i vägen för mig att tänka annorlunda. Må så vara då. Dessa djur till män förverkade i samma ögonblick de utsåg två helt oskyldiga kvinnor till Guds fiender, rätten till ett liv. Varför ska de ha möjligheter till ett liv kvar när deras offer inte längre har det? Dådet var helt enkelt för mycket.

Ivar Arpi var en av dem som råkade se den film av morden som jihadisterna spred strax efter de bestialiska morden. Arpi önskade då att han aldrig hade sett filmen. Han skrev att han hade sett många hemska saker men den här filmen var bland det värsta han någonsin hade sett. ”Det kommer hemsöka mig”, skrev han på FB. Han skrev också om det iskalla hat han kände. En känsla jag också uppfylldes av, ett iskallt hat. Den känslan har inte lämnat mig och kommer aldrig att göra.

Det var ett terrordåd som också synliggjorde hur ovilliga många är att tala klarspråk om islamistisk extremism. Inte minst sårade det här många eftersom den här gången handlade det om två skandinaviska kvinnor. Offer vi med stor lätthet kunde identifiera oss med.

Sverige och i synnerhet SVT valde att försöka tona ner halshuggningarna. Det gjorde att mycket av debatten tvingades in i att förhålla sig till deras rapportering om dåden.

En annans död ställdes mot kvinnornas brutala död för att påvisa hur SVT ville undvika ämnet. När den treårige pojken Alan Kurdi hade drunknat och en bild på hans döda kropp publicerades så hade man inga svårigheter med att tala klarspråk, i såväl ord som i bild. Den händelsen passade nämligen utmärkt in i den identitetspolitiska tankemodellen som SVT tillämpar.

SVT, politiker och andra etablerade medier använde helt skamlöst bilden av den döda pojken för att propagera för sin gränslösa invandring. Men när Maren och Louisa halshöggs av islamistiska extremister agerade man helt annorlunda. Halshuggning beskrevs som ”knivskador” och den film extremisterna hade lagt upp av morden i sociala medier förbjöds att spridas.

Filmen var fruktansvärd. Den chockade en hel omvärld, så det var trots allt ett klokt beslut att förbjuda dess spridning. Om inte annat av hänsyn till kvinnornas familjer. Men det gjorde ändå många arga. När bilden på Alan cirkulerade var tongångarna helt annorlunda. ”Peter Bouckaert, nödhjälpschef vid Human Rights Watch sade: ”Vissa säger att den här bilden är för stötande för att dela eller trycka i tidningarna. Men vad jag tycker är stötande är att drunknade barn sköljs upp på våra stränder, när vi kunde ha gjort mer för att förhindra deras död”.

Och det var just det ställningstagandet vi också ville se när det stod klart att kvinnorna hade fallit offer för ett terrordåd. Den lilla pojkens död exploaterades hänsynslöst av media och politiker medan halshuggningen av kvinnorna tonades ned. Det spädde ytterligare på ilskan, sorgen och hatet.

Det var många olika känslor som väcktes. Hatet mot dem som halshögg två oskyldiga kvinnor. Avskyn mot våra medier som inte förmådde att rapportera om dådet på det sätt borde. Politiker som försökte relativisera terrorism.

Därför är det befriande att läsa familjens advokat säger: ”De fyra huvudmisstänkta är inte människor, de är onda brottslingar som beter sig värre än djur. De borde få dödsstraffet, och jag är ganska säker på att det är vad de kommer att få.”

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *