Tino Sanandaji: Det är ingen tröst för låginkomsttagare på glesbygden att höginkomsttagare i storstäder byter bil mot elcykel.

Nu när Bensinupproret når 430.000 medlemmar mobiliserar media, inte för att hitta svar på missnöjet utan för att med siffertrix uppfostra folk att tycka rätt. SVD: ”Rekordbilligt att köra bil – trots bensinpriserna”

Hur kommit de då fram till detta? De säger sig ha ”undersökt statistik om svenskt bilkörande mellan 1999–2016…I slutet av 90-talet lade svensken omkring 4 procent av sin årslön före skatt på att köra bil. Motsvarande siffra för 2016, vilket är det senaste året för tillgänglig data, var omkring 2,3 procent”

Jag tror jag listade ut tricket. SVD verkar ha exkluderat Diesel, trots att det under perioden ökat från en bråkdel till en hög andel av drivmedel. Nedan redovisas utgift på bensin och diesel, vilka ökat trots att fordon blivit bränslesnålare och fler kör elbil och dylik. Jämförelsen är inte perfekt då datan jag hittade utöver personbil inkluderar lastvagn mfl, men även dessa är relevanta. Vi lär se samma myter återanvändas, så här är några svar:

• Det räcker inte att redovisa hela Sverige när problemen främst gäller områden där invånare tvingas köra långa sträckor. Snittkörsträcka är dubbel så hög i Överkalix som Malmö, det är ingen tröst för låginkomsttagare på glesbygden att höginkomsttagare i storstäder byter bil mot elcykel.

• Det är orimligt att räkna snittlön eller medianlön under perioder med ökade klyftor där inkomstökning till stor del gått till höginkomsttagare medan låginkomsttagare halkat efter.

• Det är överhuvudtaget tveksamt att jämföra priser med löner. Normen sen industriella revolutionen är att reallön årligen ökar ca 2 procent, dvs. att lön ökar mer än pris. Om priserna ökade lika mycket som lönerna skulle Sverige haft nolltillväxt i köpkraft och produktivitet, och varit lika fattiga idag som 1850.

I över ett sekel fördubblades reallön, välstånd och köpkraft varje generation, men nu luras okunniga svenskar att hålla tyst och vara tacksamma så länge de inte blir fattigare.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *