Två veckor till EU-valet och i debatten förfasas det över de ” högerextrema strömningarna” i Sverige och Europa

Av | maj 12, 2019

Nu idag är det bara två veckor kvar till EU-valet och det märks om inte annat på ledarsidorna i tidningarna. Där går debatten om ”högerextrema” strömningar i Europa får fullt spelrum i tidningarna. I oberoende moderata Borås tidning skriver ledarskribenten Stefan Eklund att EU-valet blir en värdemätare på vart den europeiska ”radikalnationalismen” står. ”Från Trump till Le Pen till Orban till Salvini till Åkesson och så vidare.”
Han fortsätter med att skriva om att många människor tycker helt enkelt inte om det mångkulturella samhället, inte för att de är rasister utan snarare för att det stör det invanda.
 
Och nu måste motkrafterna förklara varför en liberal demokrati är rätt.
Eklund har rätt i att det är dags för de politiker och ledarskribenter som är för en liberal demokrati måste förklara för oss medborgare oss väljare varför en liberal demokrati är bättre än en konservativ demokrati. Men det gör de allt för sällan om någonsin. Istället så menar allt för många att det är bättre att såsom det vänsterorienterade Dagens ETC:s ledarskribent Andreas Gustavsson att man inte ska svara på frågorna utan istället konfrontera avsändaren. Art man ska angripa medier som förespråkar en konservativ syn, och att man ska misskreditera dessa.
 
Denna ledarskribent menar att man ska konfrontera politiker som enligt honom för en högerpopulistisk strategi så som han gjorde mot KD när han ansåg att de haft kontakter med ”ultrakonservativa”.
Eller som Anders Lindberg på Aftonbladet som allt för ofta går till frontalangrepp på dem som han anser vara ”högerextrema” något som växt från att bara varit Sverigedemokraterna till att nu även vara Kristdemokraterna och Moderaterna.
Så vad är de socialliberala politikernas och skribenternas svar på frågor som ställs av oroliga väljare?
 
Jo, allt för ofta är det angrepp på dem som ställer frågorna. Angrepp om att de som ställer frågorna är okunniga och att de inte vet vad som är bäst för Sverige.
Men man kan då fråga sig om det är verkliga svar på frågor som är viktiga för väljaren eller det bara handlar om att smita ifrån för att svara då dessa själva inte har svaren på dessa frågor?
För att som Dagens ETC:s ledarskribent eller Aftonbladets Anders Lindberg menar att det enda de ska göra är att gå till attack gör inget annat än att höja motsättningarna i samhället och öka politiseringen. Så det bästa de och många andra kunde göra är att tagga ner och svara på de frågor som ställs av Sveriges medborgare.
 
En som är inne på rätt väg är Göteborgspostens ägare Peter Hjörne som på ledarplats skriver att denna valrörelse blir en märklig valrörelse då partierna bara uttrycker vad de är emot, ”högerextremismen”, snarare än vad de är för. Men så är det väl när där är partier som inte har svaren på hur de menar Sverige eller Europa ska vara?
Om det ska vara ett paradis för migranter eller om det ska vara ett land för de svenska och europeiska medborgarna?
Och så länge de fortsätter på det viset kommer dessa partier och skribenter att förlora sitt förtroende, och dem som de kallar ”högerextrema” kommer att få ökat stöd hos väljarkåren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *