Bolunds råd till bensinupproret: Köp en elbil

Av | maj 13, 2019

Man frågar sig om dessa miljöpartister lever i verkligheten eller om de totalt förlorat all vett och sans när de börjar med politiken?
För i Söndagens Agenda på SVT så var Per Bolund inbjuden för att ge svar på hur människor på landsbygden ska överleva. Och med bensinupproret på i stort sätt allas läppar, och när de skenande bensinpriserna snart är uppe i 18 kronor litern i norra Sverige så skulle denna finansmarknadsminister svara på varför bensinpriset är så dyrt.

Bolunds svar var att han förstår att det är en stor utmaning när man inte har något annat alternativ, när man är beroende av bilen och bensinpriserna bara stiger. Men att detta inte beror på skatterna utan på att oljepriset stiger i världen på grund av oro i Venezuela och på att OPEC som kontrollerar oljepriset.
Men detta är inte hela sanningen, för i länder som USA så kostar en liter bensin drygt 8 kronor. I Ryssland ligger priset på under 7 kronor, så sanningen är någon helt annan här i Sverige.

För i Sverige räknas bilismen som en skatteko som ska mjölkas så långt det går. SPBI har räknat på det och på ett literpris på 16:89 kronor så kostar produkten i dagsläget närmare fem kronor, på detta tar bensinbolagen ut ett påslag på cirka 1:50 kronor. Så utan skatter och andra avgifter så skulle bensinpriset ligga på cirka 6:50 kronor. Men så tillkommer skatterna, energiskatt och koldioxidskatt som är en fast skatt och inte är beroende av priset på bensinen. Den är på 6:70 kronor, det är alltså bara det lite mer än vad produkten och bensinbolagen tar för bensinen.

Men det räcker inte för staten, de vill ha mer så de har lagt till en moms på priset inklusive skatten. Ja, ni läste rätt, svenska staten har lagt moms, en skatt även på energiskatten och koldioxidskatten. Med ett pris 16;89 Kronor så blir momstillägget en bit över tre kronor per liter. Men detta menar Bolund och även Magdalena Andersson inte ha något med priset att göra utan det är någon annans fel, inte deras och regeringens fel. Att det totala skattetrycket på bensinen är över 60 procent är inte regeringens fel, det är någon annans fel.

Bolund menar även att det mycket beror på den svaga kronkursen och att det svikande kronvärdet har sin del i det hela. Och det kan man hålla med han om.
Men vems fel är det att kronan faller, att utländska handlare inte vill handla i den svenska kronan, är det den svenska medborgarens fel, är det de svenska bilisternas fel?
Det som Bolund sa därefter är ändå häpnadsväckande dumt. Bolund gav ett råd till de svenska bilisterna, att de skulle överge bensin- och dieseldrivna fordon. Att de istället skulle köpa sig en eldriven bil om man inte hade möjlighet att åka tåg eller på annat sätt resa kollektivt.

Han skryter om att sedan Löfvenregeringen införde bonus malus-systemet har elbilarna ökat med flera hundra procent. Men vad han inte säger är att många av dessa elbilar aldrig kommer ut på den svenska andrahandsmarknaden då de efter att ägaren fått sin bonus säljer bilen till Norge med en god vinst. En annan sak han heller inte talar om är att många inte har råd att köpa en elbil då de kostar allt för mycket. En Tesla Model 3 börjar på priser över en halv miljon, och har då en räckvidd på runt 40 mil.

Medan en begagnad Volvo V70, med större lastutrymme och betydligt längre räckvidd kan du köpa begagnad för så lite som 20 000 kronor.
Bolund menar trots detta att svenskarna att övergå till elbil.
Han säger: “De är dyra att köpa, billiga att köra. Men när de kommer ut på andrahandsmarknaden är de betydligt mer överkomliga, även för den som inte har de högsta inkomsterna.”
Vad han dock inte talar om är att batterierna måste bytas emellanåt då de tappar i kraft och körsträckan blir kortare.

Och den dagen du blir tvungen till att byta ett batteripaket så blir det inte billigt. I Japan där en av de första batteribilarna släpptes 2010, det var Nissan Leaf och de är nu så gamla att det är dags för dem att behöva få nya batterier. Nissan har då kommit med två erbjudanden i Japan, ägaren kan köpa köpa ett splitternytt batteripack till sin Leaf för 650,000 yen (50 tusen svenska kronor) eller så kan de köpa ett rekonditionerat batteripack för halva priset 300,000 yen (23 tusen kronor).

Tala om servicekostnader, det handlar alltså om en servicekostnad på över 6 000 kronor om året för en Nissan och det är då bara batteribytet. Om du då äger en Tesla får du nog räkna med det mångdubbla i servicekostnader för att inte tala om batteribyte. Men som sagt var det bekymrar sig inte Bolund för. Han menar att nog alla i Sverige håller med honom om att Sverige behöver ställa om från fossilbränslen.
Och han säger: “Vanligt folk har också en klimatoro, vanligt folk har en stor oro inför framtiden och dom utmaningar som väntar oss.”

Och visst har han rätt i att vanligt folk också har en stor oro inför framtiden, men att den vanliga medborgaren i Sverige skulle hålla med honom att vi måste ställa om nu från fossila bränslen det betvivlar jag. Deras oro är väl ungefär densamma som min och det är om denna regeringens handlingar kommer att ha förstört landet innan de försvinner och om det de förstört går att återställa.
För att alla i Sverige skulle vara så bortom räddning som miljöpartisterna är det betvivlar jag starkt, jag tror nog de har betydligt mer förstånd än att tro att det är miljön som kommer att ta död på Sverige, det är nog helt andra saker som kommer att göra det.

https://nyheteridag.se/ministerns-rad-till-bensinupproret-…/
https://www.svtplay.se/…/207141…/agenda/agenda-12-maj-21-15…
https://www.svt.se/…/inrik…/bensinpriset-nar-ny-rekordniva-1
http://teslaclubsweden.se/rekonditionerade-batterier/

6 reaktion på “Bolunds råd till bensinupproret: Köp en elbil

 1. Christer G

  Politikerna har Våldtagit Sverige och svenskarna under årtionden, urholkat ekonomin och försämrat för medborgarna. Jag undrar dessutom vad dom menar med vanligt folk, vilka är de som säger det är de av en annan ras eller ? Sänk pensionsåldern till 55 år och Bensinpriset till hälften säger jag en vanlig medborgare av rasen Homosapien ej politiker av någon annan ras.

  Svara
  1. Bengt

   Om han nu vill att alla ska köra elbil så har jag en föraning om att man chockhöjer skatten på el för att få in pengar som man tappar på bensin o disel.
   Om man nu vill att fler ska köra elbil för att nå miljömålet också så bör an nog att överväga ett större bidrag på elbilar då dessa inte är billiga.
   Jag har tittat på hur många elbilar som får ha dragkrok och det är inte många och vill man ha detta så räkna med 500 tusen minst.

   Svara
 2. Anders Rönnqvist

  Åter igen så visar en politiker hur långt från vardagen de står.
  De har bevisligen inte en aning om hur det är att leva för majoriteten av oss i detta avlånga land.
  Bor du dessutom utanför tätbebyggda områden så blir politikerna till och mer roliga än clowner, för man lär ju skratta åt det hela att gråta och klaga hjälper bevisligen inte.

  Svara
 3. Rimas

  Bra skrivet. Men det är bara del av sanning. Jag tror ingen vill ha vanliga ryssen lön för att köpa bensin för 7kr.Samt i USA, alt ser fint utt, så länge man är frisk och behöver inte besöka sjukvård.
  Här i Sverige välfärden kostar pengar som måste fram och drivmedel är lätt att beskatta och klistra moms på.
  Men skulle alla nu kört bil med evighets motor, så skulle man infört bilskatt, milskat, däck skatt och s. v.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *