Att fortsätta hävda att SD är fascistiskt, eller nyfascistiskt eller nynazistiskt har inte varit något annat än kontraproduktivt, och en synnerligen korkad strategi

Jag börjar med en ursäkt. I inlägg efter inlägg anstränger jag mig för att skriva sakligt. Det är viktigt för mig eftersom jag inte vill vara en del av att driva på hets och hat. Men, denna gång kan jag inte. Jag kan bara inte.

Hovnarren och Stefan Löfvens högra hand i frågor nazism, fascism, främlingsfientlighet och rasism, Henrik Arnstad ryter till och rycker ut för Socialdemokraternas räkning.

Arnstad på twitter: ”SD ljuger i ny kampanj om att “Socialdemokraterna är det parti i Sverige som i störst utsträckning hjälpte nazityskland under kriget”. Svenska socialdemokrater var den ojämförligast starkaste antinazistiska kraften i Sverige 1939-1945. Det är ingen åsikt, det är fakta… däremot var svenska nazister som sedermera grundade SD landsförrädiska, till förmån för Nazityskland.”https://twitter.com/arnstad/status/1128265337328287745?s=21

Låt oss för sakens skull börja i rätt ände. Statsminister Stefan Löfven har gett Henrik Arnstads tolkning av Sverigedemokraterna som ett fascistiskt parti ett slags officiell sanktion. Det är mycket korkat eftersom Arnstads definition av fascism saknar all form av analytisk skärpa. En analys han dessutom bygger på ett empiriskt underlag som minst sagt är bräckligt. Hit hör också Arnstads egen inbillning kring vilken utbildning och titel han har inom den akademiska världen.

SD är inte ett fascistiskt parti. Fascism känner vi bäst igen när vi tänker på Mussolinis Italien. SD och dess väljare är inte heller islamofober, rasister, främlingsfientliga eller moskébrännare. Sedan står det ju individer som Arnstad fritt att fortsätta att vantolka SD och deras väljare.

Men då snart Stefan Löfven eller Henrik Arnstad skriker SD har nynazistiska rötter, SD är fascister så svarar såklart Jimmie Åkesson med att förklara att Socialdemokraterna är ansvarigt för skallmätningarna och permittenttrafiken. Löfven kan då, som nu, via Arnstad och Morgan Johansson spotta ur sig: Det var inte bara vi, det var tidsandan dessutom när ”Hitler gjorde sig till diktator i Tyskland 1933 så var det ett parti som röstade emot: socialdemokraterna.”
https://twitter.com/johanssonmo…/status/1128228692088561666…

Och så tas det ytterligare en vända med Arnstad som hackar ur sig: ”Dagens svenska SD och den tyska nazismen delar samma ideologi; fascismen. Det är därmed självklart att nazismens brott är en öm tå för SD.” Och SD som då svarar ”DET ÄR INTE FÖRSTA GÅNGEN SOM SOSSARNA HJÄLPER TYSKLAND ATT TA ÖVER EUROPA”

Och så här håller det på. Men de här utspelen börjar bli uttröttande. Jag önskar att båda partierna kunde höja nivån. Det här har pågått så väldigt länge nu och många väljare och medborgare som jag själv som intresserar sig för politik, längtar efter debatten dagen då svensk politik generellt lyfter sig ur den här bruna dyngan.

Att fortsätta hävda att SD är fascistiskt, eller nyfascistiskt eller nynazistiskt har inte varit något annat än kontraproduktivt, och en synnerligen korkad strategi. Och med tanke på hur korkad den strategin varit misstänker jag starkt att Arnstad varit inblandad i att lägga upp den. Det här har inte lett till något annat än att debatten fördummats och till att vare sig SD eller deras väljare får se deras politik granskas på det sätt som den bör.

Sverigedemokraternas väljare kommer inte att vända partiet ryggen för att Arnstad eller Morgan Johansson likt vapendragare rycker ut till Socialdemokratins försvar, förståeligt på en nivå men fullkomligt bortkastat på en annan.

Snarare riskerar dessa utspel att öka politikerförakt ytterligare eftersom det avslöjar att Socialdemokrater, från statsminster till lokal kommunpolitiker, alltid väljer den enkla vägen. Det är bra mycket enklare att ropa fascist/nazist än det är att sätta sig in i SD s politik. Och vice versa. Det är enklare att påkalla Socialdemokraternas bruna historia än att stå kvar som den vuxne i rummet och inte hemfalla åt dessa utspel.

Jag önskar Socialdemokrater kunde ha en mer pragmatisk syn på SD och visa alla de människor som faktiskt röstat på SD respekt. Och jag önskar att Sverigedemokrater kunde göra detsamma. SD är inte och har ej aldrig varit ett sådant stort problem som S vill göra gällande.

Det viktigaste är Sverige och hur vi ska få kontroll över läget. Det kommer vi aldrig få om svensk politik ska fortsätta att handla om vilken brun sörja som är brunast eller vilken som började först med att skit omkring sig.

Jag är i alla fall så trött på detta. Och det var verkligen en befrielse då Ebba Busch Thor hade modet att säga hon är beredd att ta stöd från SD för att regera, om det skulle komma till det.

Jag är en demokrat och en humanist som kan slåss till döden för de goda värderingarna, för rätten att få yttra sig, för att svensk politik ska nyktra till, sist men inte minst, för att SD ska ses och respekteras som det demokratiskt valda parti de är. Lika mycket önskar jag att Socialdemokrater kunde hitta tillbaka till sitt forna jag, och faktiskt återigen bli ett parti värt att respektera. Min röst får de dock aldrig, alldeles oavsett vad men Sverige förtjänar bättre än så här.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

2 reaktion på “Att fortsätta hävda att SD är fascistiskt, eller nyfascistiskt eller nynazistiskt har inte varit något annat än kontraproduktivt, och en synnerligen korkad strategi

 1. ulf

  Ja du Morgan Johansson det är inte SD kampanjen som är vämjelig,det är ni socialdemokrater som är vämjeliga för att använda din egen vokabulär.Gör ett försök att bemöta kritik utan att ta till era lögner och förvanskningar av sanningen varje gång.Hur en statsminister kan vräka ur sig dessa frekventa lögner och påhopp på de som inte delar s åsikter är obegripligt och synnerligen ointelligent samt visar hur vansinnet eskalerar. PolitIker har sannerligen skapat sig en egen klass som står över befolkningen ,och även sanning och heder , och S med statsministern och justitieministern i spetsen är de mest pådrivande lögnarna .Det allvarliga är väl ändå att de ljuger medvetet utan att
  inse att de flesta redan genomskådat lögnerna och falskspelet.För att citera den vandrande socialdemokratiske katastrofen Eliasson,man kräks när man ser dem.

  Svara
 2. Peter Kostin

  Intressant uttalanden av Arnstadt. Han borde kanske gräva ner sig i allt det material som finns om S förhållande till Natzityskland. Undrar om Morgan vet om att vi i Sverige hade en period av arisering av judiska företag? Vet han om hur Sverige behandlade judar? Vet Morgan om att våra leveranser av stål och kullager förlängde kriget? Sverige var i en viss mening en av Tysklands vapenleverantörer. Sedan kan Arnstadt läsa på tysklagren i Luleå. För att inte tala om den censur som S utsatte journalisterna Torgny Segerstedt och Ture Nerman för. Så kanske skulle Morgan knalla ner till biblioteket och där låna böcker som “affärer som vanligt” av Sven Nordlund och ”Mein Lieber Reichskanzler” av Staffan Thorsell.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *