Gängmedlem, här? Det tycker jag att polisen borde sagt till oss?

När man lyssnat på påståenden som att fler fritidsgårdar löser alla problem kommer tillsist verkligheten i fatt. Det är vad som hänt Botkyrka kommun som portade alla över 16 år från april i år för att stoppa rekryteringen till kriminella gäng. Samma sak i Sollentuna kommun som stängde ungdomsgården Northside därför att där förespråkades hederskultur. Flera ungdomsgårdar har också anställt personer som dömts för vålds- och narkotikabrott – eller som av polis pekas ut som gängmedlemmar.

Det handlar om väldigt allvarliga anklagelser. Verksamheten har tillåtits ha en islamistisk prägel. Anställda har bejakat ungdomar som förespråkar hederskultur. Religiösa klipp på Youtube har med jämna mellanrum visats. Sexuella trakasserier och kränkningar har förekommit. Personal och ungdomar har tillåtits vara öppet HBTQ-fientliga.

Stefan Lindström, enhetschef på Ungdomens Hus i Rinkeby, förstår ingenting. Och tycks mest vara förvånad över att polisen inte informerat honom om läget. Kommundirektör Manfred Holmelin reagerar på samma sätt och säger att han blev överraskad av uppgifterna om ungdomsgården i Sollentuna som nu tvingats att slå igen. För närvarande vet Holmelin ingenting. ”Det kan ha byggts upp någon form av relationer, kultur och struktur som varit destruktiv. En förklaring är att den har fått bestå och varit svår att förändra. Vi har inte fått kunskap om det här tidigare”.

Holmelins svar speglar den flathet som ligger som en våt filt över Sverige. Om det inte vore för allvaret skulle man kunna tro att det handlar om något annat. ”Vi har ju ingen lokal, ju”, är Lorry-sketchen där en ungdomsligist förklarar att han ägnar sig åt våldtäkt och misshandel för att hans gäng inte har någon lokal.

Idén att ungdomar på glid ska komma på bättre tankar om de bara får fler ungdomsgårdar har framförts av många. En idiotisk idé förstås. Fritidsgårdar löser inga problem, de skapar problem. Ungdomar som vistas på fritidsgård löper större risk än andra att hamna i kriminalitet och använda droger. Det finns forskning som visar det.

Om man bara kunde tänka efter lite. Vilka är det som söker sig till fritidsgårdar? Är det klarinettspelande Hamid, idrottsintresserade Kalle, eller skolans elevrådsrepresentant Sara? Nej precis. Det hör inte direkt till vanligheterna. Redan i urvalet uppstår problemen. Och de gör det därför att att de här fritidsgårdarna nämligen är belägna i våra mest utsatta områden.

Förra året berättade Sara Skyttedal (KD) på sociala medier att under hennes uppväxt undvek de skötsamma ungdomarna att besöka fritidsgårdarna. Varför, jo för där härjade buset.

Inget av det som skrivs ovan spelar någon roll, i vart fall inte om man är socialdemokrat och heter Stefan Löfven. Löfven gillar fritidsgårdar. Det gjorde han redan som Metallordföranden. Då hälsade han på Funkabo, den genuspräglade fritidsgården där han lät sig ledas runt av entusiastiska ledare och elever som visade kök, verkstad och bordtennisrum. Löfven var ännu inte statsminister men i fritidsgården Funkabos gästbok presenterade han sig som ”Sveriges nästa statsminister”. Tänk om fler redan då hade förstått … http://www.barometern.se/kronika/enkel-resa-for-lofven/

Socialdemokraternas daltande med dem som lever i utsatta områden har möjliggjort för parallella strukturer att växa och gro. De har med god hjälp från Aftonbladets ledarsida förespråkat fritidsgårdar som en slags universallösning, allt från terrorism, radikalisering, bilbränder, hederskultur eller förorter som styrs av klaner/gäng ska lösas genom att smälla upp en fritidsgård.

Det yttersta priset får alla människor som bor i dessa områden betala. Inte nog med det, företag väljer att hellre lägga ned sina verksamheter än att stanna kvar och kämpa och bli en viktig del i att få ordning på eländet.

Socialdemokraterna kommer fortsätta att se sociala insatser, som fler fritidsgårdar, korvgrillning eller teaterföreställningar som vägen framåt. Det är som alltid, så fort någon påtalar att fritidsgårdar inte är en lösning och istället föreslår det som dessa förorter behöver, fler poliser så kommer det skrikas om att det är stigmatiserande. Att få in fler poliser kommer absolut inte hjälpa! Det skapar inte ett bra samhälle eller hjälper unga att de som bryter mot lagen sitter bakom lås och bom. Inte heller att vi en gång för alla säger nej till hederskultur och islamistiskt inflytande. Nej det är alltid, oavsett vad som hänt, bättre med mer eftergifter, fler fritidsgårdar och ännu mer inkludering och kärlek.

Fritidsgårdar är i sig inte en gyllene lösning på ett av Sveriges största samhällsproblem. Därmed inte sagt att vettig verksamhet för unga är en dålig idé, tvärtom. Men att se fritidsgården som en slags universallösning är förbannat olyckligt. Och svaret på det, ja det har man fått?

Läs i Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *