Karolinska sjukhuset varslar 550 anställda efter ytterligare sparkrav för att få ekonomin på rätt väg.

Av | 14 maj, 2019

Vi i ProjektSanning har skrivit om problemen för Nya Karolinska sjukhuset. Om hur bygget av sjukhusets blivit fördyrat, om hur sjukhuset haft problem mer operationsinstrument som inte varit steriliserade när de levererats till operation. Om hur sjuksköterskor på intensivakuten sagt upp sig på grund av arbetsvillkoren.
Det har skrivit om att sjukhuset haft ekonomiska bekymmer och hur de sedan innan behövt införa anställningsstopp för att klara besparingskraven på 500-600 miljoner kronor.
Men dessa besparingar är inte nog, det behöver sparas än mer för att få stopp på på pengaflödet. Och nu kommer nästa smäll för dem som arbetar på Nya Karolinska sjukhuset.

2018 års årsrapport för Karolinska var en mörk och dyster historia. Den visar ett minusresultat på 822 miljoner kronor, detta resulterade i att sjukhuset påbörjade ett hårt sparprogram på 420 miljoner kronor. Detta innebar att 400 tjänster skulle bort. Och nu kommer då nästa sparkrav.
Som tur är handlar det inte om fler besparingar på sjukvårdsdelen i sjukhuset utan denna gången är det administrativ personal, sjukhuset ska nu spara in på 550 tjänster bland de administrativa, och det gäller både medarbetare och chefer som får se sig efter andra arbeten.

Sjukhusdirektören Björn Zoëga säger: ”Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår den oro detta skapar för många av våra medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen.”
Och detta kommer att ta några månader innan det hela är över.
Men samtidigt som sjukhuset försöker få ekonomin på rätt köl så gror missnöjet bland de anställda. Läkare och sjuksköterskor som arbetat länge på Karolinska sjukhuset har protesterat länge om vårdkvaliteten och arbetsmiljön på sjukhuset. Bland annat har sjuksköterskor på intensivakuten sagt upp sig i protest mot ett nytt arbetstidsavtal, där de skulle förlora tusentals kronor i månaden samt få längre arbetstid.

Så förutom att sjukhuset var underfinansierat eller att det förekom förskingring i och med bygget så fortsätter sjukhusets problem, det ena läggs på det andra så snart är där väl ingen som vet var pengarna läcker ut.
Enligt mig är det en sorglig historia som visar att när allt för många inkompetenta personer får allt för mycket att bestämma om så går det som det nu går för Nya Karolinska Sjukhuset.
I ett tillägg som Jan-Ove Malmgren skrev till mig skriver han:

Fakta/NKS byggkostnader.
• Totalkostnad för att bygga Nya Karolinska Solna: 18,5 miljarder kronor.
• Totala kostnader för att bygga och utrusta: 22,8 miljarder kronor.
• Totala kostnader för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset till 2040.

https://www.sll.se/…/Aktuella-projekt…/Nya-Karolinska-Solna/

Jan-Oves tillägg: Cirka 61 miljarder kronor 2.8 miljarder kronor per år fram till 2040.

https://www.expressen.se/…/karolinska-varslar-550-anstallda/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *