Tino Sanandaji: Det är tröttsamt att media i det här landet inte kan låta bli att missbruka ”Faktakoll” och lura i folk att de bara inbillar sig.

Bensinupproret har passerat en halv miljon medlemmar, samtidigt som vinklade artiklar påstår att det är billigare än någonsin att köra bil.

En invändning mot att drivmedelspriser ökat är att folk kör mer och att kostnad per mil ändå skulle kunna sjunkit. Därför har jag nu sammanställd aggregerade körstrecka av samtliga vägfordon från Trafikanalys, som redovisar sen 1999, och jämför med total förbrukning av drivmedel. Tvärtemot vad som påstås har kostnad per mil under perioden ökat.

Visserligen drar vägfordon över tid mindre per mil, men inte tillräckligt för att kompensera prisökningen. Visserligen skulle kostnad per mil sjunkit för en teoretisk person som köper eller leasar nyaste modellen varje år (exklusive inköpspriset), men kostnaden har ökat om man räknar snitt för alla ute på vägarna, och ökat än mer för låginkomsttagare som kör äldre modeller. En typisk bil är trots allt ca tio år gammal, alla har inte råd att uppgradera nytt hela tiden. Dessutom tenderar nyproducerade bilar att överdriva sin effektivitet, medan statistiken nedan visar faktiskt förbrukning, inte en teori som bara gäller under optimala testförhållanden.

Eftersom statistiken jag hittade är för alla drivmedel inkluderas förutom personbil de lastvagnar och bussar som körs med bensin eller diesel. Det bör inte ändra resultat då de har ungefär samma utveckling där fordon blir effektivare men bränslet dyrare. Jag räknar bort etanol/el/gas, räknar elhybrid som bensin och laddhybrid som el. Estimatet för i år är föregående års körsträcka med dagens priser. Länsstyrelsen redovisar ett fåtal år för bilar sen 2012 och bekräftar att förbrukning/mil sjunkit ca 7 procent, vilket inte räcker för att kommentera ökade drivmedelspriser.

Notera även att medias rapportering exkluderar indirekta skatter utöver själva bränsleskatten. Under perioden ökade skatt på vägtrafik som fordonsskatt, vägavgift och skatt på försäkringspremier från 8.5 till 22.1 miljarder kr, justerad för inflation. Detta alltså utöver den ökning ni ser i grafen.

Det är tröttsamt att media i det här landet inte kan låta bli att missbruka ”Faktakoll” och lura i folk att de bara inbillar sig. Det hade för en gångs skull varit intressant med en seriös debatt om hur vi ska minska utsläpp på ett effektiv men samtidigt rättvist sätt. I stället fuskade värdegrundssekten som vanligt genom att avfärda vanligt folks berättigade missnöje som myter så de slipper hantera en målkonflikt.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *