Kära politiker, sluta genast svamla om värderingar, vi har fått nog av ert höga svansföring.

Av | maj 16, 2019

Ann-Charlotte Marteus skrev i går i sin ledare i Expressen en verkligt intressant och givande ledarartikel där hon slår ner på politikers val av ord och uttryck istället för att ha ordentliga politiska budskap att komma med.
För under de senaste åren i alla fall har svenska politiker haft en förkärlek för ord som börjat med ”värde”. Vilka mins inte när politikerna tapetserade hela landet med fluffiga värdegrunder, detta ord gav alla chefer i det offentliga den perfekta nonsens-bortförklaringen bär någon gjort bort sig eller när någon var misshaglig?
”Det här visar bara att vi måste jobba mer med vår värdegrund.” eller ”Ni har inte rätt värdegrund så ni får inte hyra någon lokal av oss.”

Stockholm landstingspolitiker tappade all sans och uppförde sig nästan som Homer Simsons när han tänker på munkar när amerikanska konsulter sålde på dem bullshit-konceptet ”värdebaserad vård” för Nya Karolinska sjukhusets räkning. Man kan nästan se dem zombielikt dräglande, ”Värde… baserad… vård. Good.
Kostnad nittio triljarder?
Vilket fynd!”
Och detta värdebabblande har eskalerats och muterat sig efter riksdagsvalet. Nu i onsdags när Löfven presenterade deras EU-valmanifest, där han sade att detta manifest var en handlingsplan för EU:s demokratiska värderingar.

Men hur kan ett valmanifest vara en handlingsplan för värderingar?
För hur kan man ha en handlingsplan för uppfattningar?
För det är just detta som värderingar betyder, grundläggande uppfattningar. Ja, vad ska man säga om detta, kan man verkligen ha en handlingsplan för en uppfattning Löfven?
Eller är det som vanligt från dig tomma innehållslösa ord?
När han sen fortsätter så tillägger han att ”man ska inte kunna berika sig på EU:s värden.”
I deras valmanifest står det ”Vi kommer aldrig att tystna… när grundläggande demokratiska värderingar inskränks.”

Så på socialdemokratiska är värderingar målet en handlingsplan. En valuta för något som kan inskränkas. Det är ren surrealism, ”det oförmodade mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett operationsbord.”
Så vad har hänt?
Har Socialdemokraterna gått samman med Centerpartiet?
För i valet 2018 använde Annie Lööf ”värderingar” så ofta att hon verkade fått en daglig kvot att fylla. Och det var hon som myntade det Helene Fritzon nu använder sig av. ”Det här är ett värderingsval.”

Annie Lööf använde sig av detta under riksdagsvalet då hon menade att ”En röst på Centerpartiet var en röst på att stärka samhällets mest grundläggande värderingar.” Varefter hon började orera om en massa centerförslag som hon menade var grundläggande värderingar.
Så vet Lööf eller Löfven riktigt vad en värdering är att det är inget annat än en åsikt och att det är legitimt att olika partier har olika åsikter. Men ordet ”värdering” har en bättre klang än en åsikt. För det har ju värde i sig. Så om ordet missbrukas tillräckligt ofta så kanske det kan framstå som en kamp mellan rätt och fel, mellan ont och gott.

För visst ska politikerna plocka fram sitt inre Churchill och dra sin lans för ljuset mot mörkret. Men gör de det som nu vid alla tillfällen, så blir väljarna trötta på att alla val är ”värderingsval”. Det visar också att politikerna och deras högt uppskruvade retorik döljer deras brist på politiska idéer och lösningar. Så visst hade det väl varit trevligt om politikerna slutat med att prata goja för att istället kommit fram med politiska lösningar på det som händer och har hänt. I Sverige och Europa.
Men vi får med all sannolikhet vänta på detta o oändlighet med dagens politiker.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/kara-politiker-sluta-genast-svamla-om-varderingar/?fbclid=IwAR0aM7S9XY1j-Q5xyugUvAoZNa11M_8F-kTk11ypw1P6T9koAiRxoQZozBg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *