Ytterligare en kommun med underskott i kommunkassan. Karlshamns underskott är bland de största i landet.

Av | 17 maj, 2019

Från fler och fler kommuner kommer nu rop om hjälp för att klara ekonomin i kommunerna utan att de ska behöva dra ner på verksamheten så att kommuninnevånarna klagar allt för mycket. När Sveriges kommuner och landsting, SKL släppte sin ekonomirapport i början på veckan så var det en dyster rapport. För vissa kommuner visade den sig vara extra dyster. En av dessa var Karlshamns kommun som visade sig vara en av de kommuner som gick mest back det gångna året. Deras siffror visade att det fattades 110 miljoner kronor i kommunens kassa.

Oppositionsrådet i Karlshamn Magnus Gärdebring Moderaterna säger: “Vi har varnat länge under många år. Men den politiska ledningen har inte tagit signalerna på allvar. Och nu står Karlshamn här med ett resultat per capita som är det sämsta i Sverige bland landets alla kommuner. Det är en oerhört alarmerande situation.”
Men kommunalråd Per-Ola Mattsson Socialdemokraterna svarar på detta med att: “Det finns förklaringar till varför vi har hamnat så lågt. Men oavsett det så har vi en allvarlig situation.”

Dock slår Per-Ola Mattsson tillbaka mot kritiken och säger att Moderaternas politik inte klarat situationen bättre, för oppositionens budget är mycket snarlik den Socialdemokratiska. Och han menar att de planerade besparingarna kommer att få rätsida på Karlshamns ekonomi.
Mattsson säger: “Vi skulle inte ha haft ett sådant här underskott. Men nu hamnade vi där och socialen är den enskilt största orsaken.”
Kommunledningen kommer att se över vilka kostnader de har.
Kommer att omförhandla hyreskontrakt och lämna lokaler vi inte behöver. För de måste se över alla våra kostnader.

Så än en gång visar det sig att en post tär mer än alla andra poster inom kommunerna, och det handlar om det sociala. Inte för att denna goda sosse säger att det är försörjningsstödet som lavinartat skenat iväg, men när han säger att det handlar om socialen så tror jag nog de flesta kan utläsa det. Likadant vill han inte heller säga vilka det är som har gjort att denna kostnad ökat. För hade han gjort detta så hade han ju ratat den politik som partiet fört på riksplan och då speciellt den migrationspolitik som Socialdemokraterna försvarade så länge och som nu tynger kommunerna runt om i Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/har-ar-blekinges-kommuner-som-gar-back?cmpid=del%3Afb%3A20190517%3Ahar-ar-blekinges-kommuner-som-gar-back%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR3sgsqg-ahrYjkdJ1u9YodvcYUqjlFnP_tKY7L4_Cpvu2ceM1pg3w0vsS4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *