Jenny Sonesson: Ingen feministisk knytblus när Begler sparkades

Hedrande att Liberalerna stödjer missförtroendeförklaring mot statsrådet Strandhäll. Förstår inte varför Centern tvekar och tänker lämna besked först efter EP-valet. Uppenbart att en uppskattad myndighetschef har fått sparken utan saklig grund. Skrev detta för ett år sedan. Vidhåller att Strandhälls feminism knappast imponerar. Hon var snabb att sätta på sig knytblus i sociala medier för att stödja Sara Danius men hade inga problem att samtidigt avskeda Begler, en kompetent kvinnlig ledare.

”Socialminister Annika Strandhäll (S) kunde i samband med fredagens presskonferens inte redogöra för vilka sakskäl regeringen har för att göra sig av med en skicklig ämbetsman. Strandhäll erkände att Begler utfört sitt uppdrag väl men hänvisade luddigt till att ”myndigheten går in i en ny fas och då behövs ett nytt ledarskap”.

Strandhäll anser att Försäkringskassan måste börja ägna mer tid åt sitt mjukare uppdrag och antydde att Begler inte är rätt chef att leda en organisation som ska ge sjuka stöd. Har Strandhäll missat att Begler är utbildad socionom från Socialhögskolan och att hon har jobbat som socialsekreterare i sex år? Varför inte ge Begler en chans att visa vad hon går för utifrån regeringens förändrade riktlinjer?

Svaret är att Begler offras för att regeringen inte vill ta ansvar för sin tuffa politik när valrörelsen närmar sig. S och MP oroas över att framstå som hårdare mot sjukskrivna än Alliansen. Begler hävdar själv i en film som lagts upp på Försäkringskassans intranät att hon är en syndabock. ”Det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara” konstaterar hon i filmen.

Det är ett välkommet besked att Alliansen kallar ansvariga statsrådet Strandhäll (S) till socialförsäkringsutskottet för att svara på frågor som uppstått efter att Begler fick sparken. Försäkringskassan är en av rikets största och viktigaste myndigheter och behöver ett stabilt och dugligt ledarskap.

Avskedandet förtjänar även att granskas ur ett jämställdhetsperspektiv. Regeringen höll märkligt länge Dan Eliasson om ryggen fast han i rollen som rikspolischef var ständigt stenhårt kritiserad, både internt och externt. När Eliasson till slut tvingades gå tröstades han av regeringen med uppdraget som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Den självutnämnda feministiska regeringen sparkar Begler utan nytt uppdrag fast hon, till skillnad mot Dan Eliasson, både uppnått önskat resultat och är en uppskattad ledare. Det är värt att notera att Strandhäll, och flera andra ministrar, var snabba att posera i knytblus för att i sociala medier visa feministiskt stöd till Sara Danius när hon lämnade Svenska Akademien. Nu avskedar samma ministrar en kompetent kvinna för att hon följt deras order. Med sådana vänner behöver feminismen inga fiender.”

Jenny Sonesson

Läs ledaren i GP här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *