Unga asylsökande, en dyrköpt historia

Hösten 2017 avsatte regering-Löfven 390 miljoner för att kommunerna skulle kunna låta ensamkommande bo kvar i sin vistelsekommun under asylprocessen. 390 miljoner var då mycket pengar. Syftet var lovvärt, ensamkommande skulle inte behöva byta skola eller flytta. De pengarna har inte räckt. I fredags meddelade regeringen att man skjuter till ytterligare 195 miljoner kronor.

Inget av det här hade behövt hända. Det här är en direkt konsekvens av att Fredrik Reinfeldt då och Stefan Löfven nu låter lögnen om ensamkommande som barn styra politiska beslut. På det finansiella planet har kostnaderna blivit väldiga och trängt undan andra viktiga prioriteringar. Och på det samhälleliga planet och för folkets förtroende för politiken har effekten av ljugandet varit fullkomligt nedbrytande.

Överåriga män som ljugit men också ensamkommande som tvingat sig kvar i landet genom allehanda strejker, samtliga påhejade av aktivistiska politiker med ett svårartat behov av att få sina känslomässiga behov av godhet bekräftade.

Ett gigantiskt risktagande eftersom det satt så mycket i gungning: tilliten till svensk politik, vår demografi, vuxna män som plötsligt går i skolan med dem som faktiskt är barn, otrygghet i samhället.

Hade det handlat om en begränsad grupp vore situationen inte så katastrofal men nu har det handlat det om en mycket stor grupp. År 2016 kom 35 000 ensamkommande till Sverige. I Uppsala, utgör de nu en sjättedel av ungdomarna i de övre tonåren. Det är svindlande.

Vi har varit naiva, var Stefan Löfvens förklaring då. Och det är den ännu. Ändå håller Löfven fast vid idén om Sverige som en humanitär stormakt. Det har aldrig varit frågan om humanitet utan om att pressa in människor i landet. Det har inte varit bra för någon, inte ens för de asylsökande.

Den stora lögnen om ensamkommande har gjort sådan skada. Det är inte bara asylsökande som har framställt sig som yngre än de egentligen är. De har fått god hjälp av självaste statsministern och hans gelikar.

Det är ingen som varit naiv. Ensamkommande ljög och svensk politik hakade på. Och konsekvenserna för det får nu kommunerna betala. I slutänden alla. De enorma demografiska, sociala och finansiella konsekvenserna, kommer att fortsätta ge svåra återverkningar under många decennier framöver.

Samtiden…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

En reaktion på “Unga asylsökande, en dyrköpt historia

  1. Kristoffer Hagh Del

    Mina tankar går först och främst rill alla de ÄKTA behovande flyktingarna. Ett stort humanskt nation som Sverige har vänt dem ryggen.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *