Löjets skimmer eller politikernas och miljöhysterikernas desperata kamp att göda sin heliga ko

Av | maj 23, 2019

I år har Sverige begåvats med mycket aspludd. För en del är detta ett nytt fenomen medan andra har sett det flera gånger förut.

Det dröjde inte länge förrän politikernas propagandamaskin sattes i gång och riktigt gick i spinn när årets första bränder rapporterats in. För att dölja det faktum att 99 procent av förra årets bränder var anlagda eller berodde på slarv hos oss människor – minns ni utegrillarna förra året?

Uppkomsten av årets skogsbränder påstås bero på att det finns mycket aspludd i skog och mark. Det har förekommet förr utan att det brunnit.

Men propagandmaskinen var inte färdig med detta. Anledningen till att det i år finns mycket aspludd berodde på förra sommarens värmebölja. Ni kommer i håg de tre veckorna med värme där värmerekord slogs (med några tiondels grader) och klimathysterikerna i kör förkunnade att vi måste få stopp på den globala uppvärmningen.

Nu var det emellertid så vist ordnat att om det var något varmare på norra hemisfären så var det motsvarande något kallare på södra hemisfären. Om detta höll klimathysterikerna tyst.

Dessutom är det så att om vi får varma sommardagar beror det inte på klimatet. Det beror på vädret. Klimathysterikerna förstår inte skillnaden mellan klimat och väder.

Jag tror de flesta sansade och tänkande människor förstår att den gemensamma nämnare för det nya fenomenet “skogsbrand de luxe” varken har med klimat eller väder att göra. Det har heller ingenting med utegrillar eller förhöjd halt av aspludd att göra. Och som det senare visade sig handlade det om ungdomligt oförstånd. Eller hur? Samma ungdomliga oförstånd som man kunde se när invandrare på väg genom Grekland förra året tände på(!) skog och mark.

Hur är det då med aspluddet? Den högre förekomsten av aspludd beror inte på värmen i sig utan att värmen varade längre längre in under förra årets höst. Detta gav asp (och sälg) tid att utveckla extra mycket ludd (ett stort antal frön egentligen).

Vi rundar av med ett exempel på tidigare observation:
25 maj 2009. Det är väl knappt någon som kunnat undgå att märka alla vita små tussar som far omkring i vinden och som på sina håll bildar vita täcken på marken. Men det är ingen bomullsfabrik som har exploderat utan frön från sälg och asp som blommar som aldrig förr.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

Jan-Ove Malmgren
Bild: Montage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *