EU-valet en valrörelse präglad av panik och personangrepp

Av | maj 27, 2019
Lotta Gröning skriver i sin krönika idag att den valrörelse som nu avslutades i går präglades av personangrepp hat och panik. Den var heller inte särskilt upplysande för de svenska väljarna. Istället för att argumentera för sin politik så prioriterade de oftast personliga påhopp. Men enligt Gröning är det inte bara politikernas fel utan det beror delvis på mediernas rapportering av bland Peter Lundgren och Lars Adaktusson.
 
För Socialdemokraterna och Helene Frizon var också Sara Skyttedals sportbil och Gucci-väska ett rött skynke, och hon gick till hårda personangrepp mot Skyttedal för detta. Löfven sa i en kommentar till detta att det handlar om värderingar. Han sa detta trots att han leder ett parti där forna partitoppar både har herrgårdar, Armanikostymer och lyxbilar. Men det handlar väl om att ha rätt värdegrund, att man tillhör de rätta partierna och inte ifrågasätter honom eller den sittande regeringen.
 
Maktspelet och personangreppen gjorde kanske att valdeltagande ökade men fick medborgarna reda på vilken politik de olika partierna vill föra i Europa?
Jo, vissa partier försökte tal om vilken politik de vill föra under nästa fem år. Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet valde istället att till största delen att smutskampanjera mot sina motståndare och vilken politik de vill föra går bara att gissa sig till.
 
Så Lotta Gröning ställer sin slutsats att trots det höga valdeltagandet så ör den berömda soffan som är den största vinnaren. Det är alltså fler än de röster som de tre stora partierna i valet fick ihop tillsammans.
Hon fortsätter sen med att skriva att EU står för stora utmaningar med det nya resultatet i valet, och medan parlamentet står inför dessa prövningar så skyller många statsledare det hela på Brexit, trots att det demokratiska underskottet i deras egna länder är precis lika stort som i Storbritannien.
 
Politikerna är ute på ett gungfly och trots det har de ingen självkritik.
Göran Greider sa i veckan att det bara var mellanklassen och högklassen som röstar EU valet, och hans förslag till att motverka detta skulle vara att införa röstplikt i EU-valet.
Men ska vi tvingas legalisera ett system inte alla vill ha, och det med tvång, tror Greider att det skulle hjälpa eller är det enbart för att låsa Sverige till ett politiskt system som inte alla vill ha?
Gröning menar att detta visar på vilken panik det finns i bland politikerna och i politiken.
 
Så jag kan inte annat än hålla med Lotta Gröning när hon skriver att detta valet var det smutsigaste valet genom alla tider, att det handlade om att kasta snuts, kasta osanna påståenden och rent av lögner på sina motståndare istället för att presentera den politik de vill föra i EU för Sveriges bästa
Men det är tyvärr nog så att vi får vänja oss vid detta så länge politikerna väljer sina egna agendor istället för att arbeta för Sveriges bästa och för Sveriges medborgares bästa.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *