Tino Sanandaji: Annika Strandhäll tillhör den nya sorts identitetspolitisk vänster som prioriterar värdegrund över identitetspolitik och är fan av Reinfeldt

Som väntad gav C stöd till S i misstroendeomröstningen. Det formella övertramp är att sparka en generaldirektör och ljuga om det, men det är värt att påminna om den sakpolitiska skandalen bakom affären.

Bakgrunden är att kostnader för sjukskrivningar gjorde att regeringen Reinfeldt och senare de rödgröna under Strandhäll drev igenom stärnga regler att få ned sjuktalen. En del av detta var vettigt, men båda gick för långt med stränga och klumpiga regler som till och med nekade cansersjuka.

S kritiserade nedskärningarna, men år 2016 ville även de få ned kostnader. För att göra detta lite i smyg gav ansvarig minister Försäkringskassan regelringsbrev med mål att sätta övre gräns på sjukskrivna. Detta gjorde inte befolkningen friskare, det innebär bara att om för många blev sjuka skulle resten på olika sätt nekas ersättning.

För att uppmåna kravet började handläggare tillämpa regelverk hårdare, vilket skapade massiv missnöje. 2018: ”Anseendet för Försäkringskassan har sjunkit, och regeringen har styrt myndigheten så hårt mot att minska sjuktalen att rättssäkerheten äventyras. Det slår Inspektionen för socialförsäkringen fast…SVT Nyheter kunde också avslöja att vissa kontor gick så långt att det gav lönepåslag att göra många avslag på sjukpenningsansökningar”

När skandalen växte var Strandhälls lösning att skylla på generaldirektören, sparka syndabocken och i valet låtsas att S stod för generös sjukförsäkring, trots att de dribblat bort sjukskriva och funktionshindrade med LSS. Annika Strandhäll tillhör den nya sorts identitetspolitisk vänster som prioriterar värdegrund över identitetspolitik och är fan av Reinfeldt (hon försökte bissart nog rekrytera Fredrik Reinfeldt som socialdemokrat).

De borgerliga saknar trovärdighet att kritisera detta då de förde en liknande dumsnål linje, men det är värt att förstå att vad Strandhäll gjorde var att bakom byråkratiska dimridåer flerdubbla andel avslag:

”En av våra största myndigheter, Försäkringskassan, ger intrycket av att vara i fritt fall. Människor som blir utförsäkrade, fackförbund som slår larm om rättsosäkerheten och handläggare som vittnar om en horribel arbetsmiljö när de ska följa en hård byråkratisk linje…Försäkringskassans handläggare har kommit att hantera sjuka medborgare som åtalade brottslingar där man till varje pris försöker hitta bevis mot den åtalade för att sätta dit den och därmed neka den sjukpenning. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Alliansen införde den så kallade stupstocken vilket innebar att man blev utförsäkrad efter cirka två års sjukskrivning… Regeringen tog bort den bortre tidsgränsen vilket i teorin var bra. Vad som sedan hände är fasansfullt. För, samtidigt som man tog bort stupstocken år 2015 så ökade andelen avslag vid 180 dagar till 26 585 personer 2017! Avslagen vid 180 dagar ökade alltså femfaldigt! Det innebär att den regeringen som gick till val på att förbättra situationen för den sjuke gjort helt tvärt om”.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *