Kommunalskatten chockhöjs i Danderyd ”allvarligt ekonomiskt läge”.

Av | maj 29, 2019

Regeringen skryter om att den svenska ekonomin går som en Tesla, att den går som tåget och att Sverige har en bra ekonomi.
Men hur kan det då vara att kommun efter kommun säger att de är nära eller är i ekonomisk kris, att de är tvungna att chockhöja kommunalskatterna?
Nu idag kommer där besked från en av Sveriges rikaste kommuner Danderyd, att de är tvungna att höja sin skatt också, och det är inte lite de behöver höja för att kommunens ekonomi ska gå ihop. Kommunledningen kommer under dagen att besluta höja skatten med 1,40 kronor per 100 intjänade kronor.

Detta behöver de vidtaga för att få bukt med kommunens underskott. Förutom skattehöjningen som kommer att ske från och med årsskiftet, så föreslår kommunledningen också besparingar och effektiviseringar för år 2020 på sammanlagt 60 miljoner kronor. Enligt Hanna Bocander är både skattehöjningen och besparingarna nödvändiga för att Danderyds kommun ska kunna erbjuda en hög kvalitet och en stabil ekonomi i kommunen. Kommunen ska nu prioritera sin kärnverksamhet såsom skola, förskola, vård och omsorg. Resterande saker får stå tillbaka tills det beräknade budgetunderskottet på mer än 220 miljoner kronor har vänts till ett plusresultat.

Men varför går Danderyds kommun minus, vad är det som förorsakat detta minusresultat?
Jo, en sak som framkom på presskonferensen vid 11 i dag var att exploateringsintäkterna minskat och att dessa intäkter efter beslut i kommunen inte ska ligga i driftsbudgeten utan att det ska gå till investeringar istället. Med detta så har alltså budgeten lidit kraftigt och nu får kommunens innevånare betala.
Liberalen Bengt Sylvan säger: “Jag vill verkligen ta ansvar för den politik vi har fört tidigare. Vissa av de här bitarna skulle vi kunna ha förutsett och vissa har vi inte kunna gjort.”

https://www.svt.se/…/skatten-hojs-i-danderyd-allvarligt-eko…
https://www.svt.se/…/ekonomen-ovanligt-stor-skattehojning-i…
https://mitti.se/nyhet…/danderydmajoritetens-forslag-skatt/…
https://www.aftonbladet.se/…/kommunalskatten-chockhojs-i-da…

En reaktion på “Kommunalskatten chockhöjs i Danderyd ”allvarligt ekonomiskt läge”.

 1. Johan Wilson

  Mer om Danderyd kommuns mkt märkliga redovisning där administrationen har växt på ett svårförklarligt sätt.

  Bl.a. så har kommunledningskontorets kostnader ökat från drygt 75 MSEK (2014) till 127 MSEK (2019), utan att arbetsuppgifterna har ändrats väsentligt eller någon närmare förklaring till ökningen har presenterats.

  Tidsmässigt i alla fall stämmer den här administrativa kostnadsexplosionen perfekt med massinvandringsvågen.

  Frågan är om det kan finnas ett samband och isf vilket.

  Hans Jensevik har i sin genomgång av kommunernas ekonomi tydligt visat hur det är just massinvandringen som nu knäcker ekonomin i våra kommuner
  så att de nu, en efter en kommer att få samma relativa budgetunderskott som Malmö redan sitter med. Malmö driver idag ett 2 miljarders underskott.

  Det Jensevik har kunnat identifiera är att kostnaden för administration i kommuner med stor invandring exploderar, detta även om befolkningsunderlaget utan invandring minskar.

  Det som händer är helt enkelt att arbetslösa invandrare ”anställs” av kommunerna.

  De får då helt enkelt en ”lön” istället för bidrag.

  Men kostnaderna även om det ser snyggare ut med lön än bidrag är detsamma för kommunerna vars totala kostnadskostym exploderar.

  Work in progress..

  Gäst: Hans Jensevik – Kommunernas kommande utmaningar

  https://www.youtube.com/watch?v=xkrvNxpaT20

  Skickat från min iPhone

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *