Tino Sanandaji: Kommunsektorns skulder i Sverige har ökat till nära tusen miljarder kr, större än vissa mindre länders statsskuld…

Danderyd.

Idag satte många välbärgad svenskar kaffet i halsen när landets rikaste kommun höll ett dramatiskt pressträff om nedskärningar och skattehöjningar för att rädda sina finanser. Alltfler kommuner har skenande skuldsättning, och inte ens överklassen slipper undan tomma lador. Dagens Industri:

”Danderyds borgerliga styre föreslår nu den största skattehöjningen i Sverige ”sedan efter finanskrisen”

Expressen: ”Danderyd chockhöjer skatten – dras med stort underskott. Sveriges rikaste kommun Danderyd har ekonomiska problem och behöver få in pengar. Därför höjer man skatten med 1,40 kronor per 100 intjänade kronor till en skattesats på 31,03.

– Danderyd befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge och riskerar att i slutet av året ha ett underskott på närmare en kvarts miljard, säger Hanna Bocander (M)…Kommunen gör nu allt för att få kontroll på ekonomin, enligt Joakim Gahm. – Vi har levt över våra tillgångar. Vi har inte vetat om att vi levt över våra tillgångar. Nu ska vi få ordna och i sin tur sänka skatten tillbaka, kanske inte till samma nivå men så mycket vi kan, säger han”

“SKL varnade redan i februari för att den ekonomiska planeringen byggde på osäkra inkomstkällor – samt att Danderyds kommun helt saknade buffert…Danderyds kommun finansierat kostnaderna för skola, vård och omsorg genom markförsäljningar, vilket inte är hållbart i längden”

Danderyds kris illustrerar som jag skrev i Tio Tusen Miljarder att kommuners problem inte bara handlar om flyktingar utan lyxfällan där många under bubblan frestats att ha skuldkalas och ansvarslöst leva över sina tillgångar. Yolo!

Danderyds nya ledning gör rätt att höja skatten så får ordning på sina finanser. Kommunsektorns skulder i Sverige har ökat till nära tusen miljarder kr, större än vissa mindre länders statsskuld, och utgör en systemrisk för hela ekonomin. Det finns inget liberalt med att skuldtyngda kommuner agerar som Grekland och belånar sig tills vi får en finanskris som vi ändå måste höja skatten för att sanera.

För Danderyd är det trots allt relativ smärtfritt att lösa detta, det blir värre för kommuner ute på landet som redan har hög skatt och tunnare skattebas där folk kommer att börja flytta ut om de försöker höja skatten ytterligare.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *