3 av 10 kommunpolitiker utsatta för hot och trakasserier, SD mest utsatta följt av MP

Av | maj 30, 2019

Från olika partiers företrädare på vänsterkanten kommer det ofta uttalanden om att de känner sig hotade och trakasserade av de som de säger är “högerextrema” de som tillhör SD är så farliga. De menar att SD på grund av detta skulle förbjudas!
Men vad de inte talar om och vad som inte innan har varken skrivits eller mätts är hoten och trakasseringarna mot SD-politikerna. Nu har Demoskop gjort en sådan undersökning där det visar sig att politiker rakt över partigränserna har 29 procent svarat ja på frågan om de det senaste året blivit utsatta för hot och trakasserier.

Vanligast är det för Sverigedemokratiska kommunalpolitiker där 47 procent av dem blivit utsatta för hot eller trakasserier av någotdera slag. 26 procent av dessa har angett att de blivit utsatta för förolämpningar på allmän plats.
Dagens Samhälle intervjuar Emilia Orpana som blev attackerad av två unga män när hon delade ut valsedlar under förra årets val. Dessa killar kallade henne och hennes partikamrat för rasister och hotade även att döda dem. Detta skedde utanför en vallokal och då trädde valarbetare från andra partier fram och gick emellan.

Men Emilia Orpana menar att det sättet som SD behandlas i rikspolitiken även påverkar situationen för kommunpolitikerna.
Hon säger: “De andra partierna har ett väldigt otrevligt och hatiskt bemötande av vårt parti. Det börjar på riksnivå och sipprar ner både till kommunpolitiken och medborgarnivån.”
Det vanligaste politikerna rakt över partigränserna blir utsatta för är grova förolämpningar på sociala medier. Men där är också de som fått sin egendom förstörd av så kallade “politiska motståndare”.

Av de 12 700 kommunfullmäktigeledamöter har fått enkäten är det dock en rätt dålig svarsfrekvens och endast 4 279 eller 34 procent som svarade. Men enligt Demoskop kan resultatet ändå spegla kommunpolitikerna oro och det de upplever i sitt arbete. När Dagens Samhälle intervjuar partisekreterarna från de två partierna SD och MP som enligt enkäten känner sig mest utsatta så menar Richard Jomshof att det till mycket stor del kan skyllas på medierna rent generellt, då de har väldigt lätt att peka ut Sverigedemokraterna som någonting sämre och kanske hänga ut våra företrädare i större utsträckning än andra.

Han säger: “Det skapar bilden av att vi lite grann är lovligt byte.”
Han fortsätter sen med: “Sedan tror jag också att det har att göra med att det är ett väldigt polariserat klimat i många olika sakpolitiska frågor.”
Men trots allt så anser han ändå att SD nu i stort bemöts bra, åtminstone på riksnivån. Däremot ser han de sociala medier som en viktig orsak till problemen med hot och trakasserier.
Han säger vidare: “Jag upplever inte andra partiers politiker som det stora problemet. Jag vill nog påstå att det mesta kommer från svansarna, oavsett om man pratar om vår svans eller andra partiers.”

Märta Stenevi som är nytillträdd partisekreterare för MP har en klar bild varför deras politiker är generellt extra utsatta. Hon menar att det beror på att de driver frågor som kräver förändring i samhället. Och att det finns grupper i samhället som provoceras och kanske skräms av detta.
Hon säger: “Jag har varit förskonad från de värsta uttrycken när det gäller hot och hat. Men har dock fått min beskärda del av grova förolämpningar i sociala medier.”
Hon ser dock en tydlig förklaring till deras utsatthet i sociala medier.

Hon säger: “Det hänger väldigt mycket ihop med normalisering av högerextrema krafter, där de inte längre rör sig i skumrasket utan kliver fram i ljuset. Där finns en jargong och attityd mot progressiva partier och krafter som är väldigt hård.”
Det jag dock inte förstår i Märta Stenevis sista uttalande är vilka hon menar är de förskräckliga “högerextrema” som hon talar om, vilka de är?
Men det är väl som i fallet med de övriga vänsterorienterade partierna när de talar om de “högerextrema”, så menar de SD.

Men, frågan är då om svansen från de vänsterorienterade partierna eller svansen från de som så ofta blir kallade “högerextrema” är dem som är farligast?
Vilka av dessa grupper begår flest brott, både på nätet som ute i samhället?
Jag skulle nog vilja säga att de som begår flest brott ute i samhället är de vänsterorienterade då de så fort där är någon med andra åsikter än dem går upp i ett angreppsläge där de både verbalt och med våld försöker stoppa motståndarna från att få sina röster hörda.

Däremot så går SD-svansen mer inför att skriva ut sitt hat och sina hot på de sociala medierna. Jag vet inte när om någon gång de sista åren som svansen efter SD gått till fysisk attack om de inte själva blivit attackerade först.
För om något sådant hade förekommit så tror jag nog det spridits som en löpeld i mainstreammedierna då de hade gottat sig åt sådant, medan de allt för ofta blundat åt det våld som de vänsterorienterade partiernas svans håller på med.
Men så är det i ett land där även statsministern inte drar sig från att uttrycka sig både kränkande och hotfullt mot dem som motsäger sig honom i riksdagen.

https://nyheteridag.se/kommunpolitiker-fran-sd-mest-utsat…/…
https://www.dagenssamhalle.se/…/3-av-10-utsatta-hot-och-tra…
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
https://www.fplus.se/varannan-sd-politiker-har-hot…/a/Xg4K7g
https://www.dagenssamhalle.se/ny…/jag-skyller-pa-media-27899

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *