Tino Sanandaji kritiserar Brås rapport om sexualbrotten: ”Politiserad analys”

Av | maj 30, 2019

Tino Sanandaji är kritisk till den BRÅ-rapporten som kom nu i dagarna. Han är kritisk till deras slutsats att det ökade antalet polisanmälningar och rapporterade sexualbrott inte har något med flyktingkrisen 2015 att göra. Han menar att myndigheten och de som skrivit rapporten ”använder sig av en politiserad analys med låg kvalitet”.
Men detta är något som Brås utredare Lars Lewenhagen inte håller med om och han skriver i ett mejl till SvD att metoden som använts är ”den mest grundläggande och flitigast använda inom samhällsvetenskapen för att undersöka ett eventuellt samband mellan två faktorer”.

I ett Facebookinlägg skriver Tino Sanandaji vidare att BRÅ har med hjälp av pålitliga Jerzy Sarnecki skrivit en ny rapport och går ut i media ”BRÅ: Ökning av sexbrott går inte att koppla till flyktingar”.
Sanandaji ställer då frågan: “Är det sant?”
Jo, lika sant som ni själv kan gissa.
Och förklaringen kommer när Sanandaji skriver att BRÅ själva förklarar i sin rapport att de överhuvudtaget inte undersökt invandrares sexualbrott. Att det ”Inom ramen för denna studie har det dock inte varit möjligt att närmare studera denna fråga, till exempel om överrepresentationen är oförändrad eller hur brottsnivåerna utvecklats bland personer utan utländsk bakgrund.”

Sanandaji förklarar att tricket är att använda en noisy statistik metod som närmast garanterar att man inte får några samband, i detta fall korrelation mellan kommunmottagna asylsökande 2015 med ändring av sexualbrott mellan 2013–14 och 2016–17. Både mått har hög brus och fångar endast svagt vad de försöker mäta.
Han fortsätter sen med att skriva att BRÅ undersökte inte invandrare, de undersöker inte vem som begick brott och använder framförallt en oseriös metod (i vetenskapliga temer har deras metod extremt låg power men drar slutsatser från absence of evidence).

Sanandaji går vidare med att de flesta kommuner är små och har extremt få sexbrott varje enskilt år, så variation i en så kort period är mest slump och hoppar vilt. Nu hittar BRÅ ändå att kommuner med fler flyktingar har större ökning av sexbrott, men skriver att sambandet var liten, därför fanns ingen samband. Sanandaji testade samma variabel en längre tidsperiod för utrikes födda 2000-03 mot 2016-18 och hittade en statistik signifikant korrelation på +0.38. Även med denna primitiva metod är det lätt att se att kommuner med fler invandrare har större ökning av sexbrott, om man faktiskt letar i stället för att trolla bort.

Sanandaji skriver därefter att andra tricks är strawman att flyktingar som kom just 2015 inte kan förklarat hela ökningen i sexbrott, därför påverkar flyktingar inte alls sexbrott. Den korrekta frågan är “hur mycket” de som kom 2015 påverkar. Så med Brås logik har en påse chips per dag ingen effekt på övervikt så länge det inte förklarar hela viktuppgången. När sen Sanandaji gick in och lusläste rapporten och kollade en annan viktig fråga, d.v.s. om sexbrott faktiskt ökat eller inte. Så hittade han svaret dolt i tjocka lager av dimridåer. Och svaret var föga förvånande, ja, sexbrott har ökat, inklusive allvarliga sexbrott som våldtäkt.

Så vad för slutsats kan man då dra av denna BRÅ-rapport “Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005–2017”.
Jo, att BRÅ med alla medel försöker dölja vad som sker och skett i Sverige för att inte svartmåla de partier som var för de öppna gränserna och den politik som fördes 2015. För att inte genera dessa politiker som har försökt att brunmåla dem som var emot den ohämmade migrationen, dem som under år sagt att detta kommer bara att leda till elände, till ökad brottslighet, men hela tiden blivit beskyllda för att vara både det ena och det andra.

Men med en Bagdad Bob-forskare som Jerzy Sarnecki i BRÅ så är inget omöjligt, då går allt som en dans på rosor ända tills den törnbeklädda sanningen till sist kommer fram, för då kommer hela det luftslott som BRÅ nu byggt upp om att “migrationen inte har något med de ökade sexualbrotten att göra” rasa samman över dem som satt sina namn på rapporten. För när väl sanningen kommer fram så är det BRÅ skrivit inte värt så mycket som pappret det är skrivit på är värt, då kommer dessa forskare nog få se sig efter andra jobb.

https://www.fplus.se/tino-sanandaji-kritiserar-br…/a/6jWmwz…
https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10156477960403231
https://www.bra.se/…/2019_5_Indikatorer_%20pa_sexualbrottsu…

En reaktion på “Tino Sanandaji kritiserar Brås rapport om sexualbrotten: ”Politiserad analys”

  1. Pingback: Andelen invandrare som misstänks för brott har ökat – Lerums Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *