Tino Sanandaji: Strategin att i brist på populär politik ägna sig åt negativ kampanjande slår dock tillbaka…

Socialdemokraternas satsning på rekord i fulspel i EU-valet fick en välförtjänt belöning av väljarna när Heléne Fritzon i stället lyckades slå en annan rekord med sin Gucciretorik:

“Fritzon (S) sämsta toppkandidaten någonsin. En toppkandidat i ett parti som fått plats i EU-parlamentet har aldrig fått en mindre andel kryss än Heléne Fritzon. Samtidigt slår Tomas Tobé moderat kryssrekord”

Fritzon fick färre kryss än Sara Skyttedal trots att hon företräder ett mycket större parti, vilket måste vara förödmjukande efter utbrottet om champagne och mode i slutdebatten: ”Du pratar och åker runt i din sportbil, du tar exempel med dina Gucci-väskor, du kallar väljarna för dumpuckon och du skålar i champagne när du tycker att du har vunnit en politisk seger”

Det är absurt att svamla så lågt, dessutom har Skyttedal inte kallat väljare dumpuckon och äger ingen Gucciväska. Stefan Löfven erbjöd en lagom övertygande försvar för varför detta inte utgör pajkastning: ”Nej, det här är ett viktigt val om värderingar och det är därför vi stör oss på Gucciväskor och sportbilar för det här handlar om kvinnors rättigheter”

Strategin att i brist på populär politik ägna sig åt negativ kampanjande slår dock tillbaka. Peter Hjörne i GP: ”Handväskedängande skadar förtroendet

De politiska debatterna det senaste året, inte minst i EU-valsdebatterna här på hemmaplan, har stundtals “sjunkit lågt”, riktigt lågt. Personliga påhopp i stället för sakargument, inövade vredesutbrott, skenhelig vrede, för att visa den egna förträffligheten, fulmålningar och överdrifter har blivit allt vanligare. Ett riktigt lågvattenmärke var det socialdemokratiska före detta statsrådet Fritzons personliga påhopp på Sara Skyttedal i slutdebatten…

Det här är inte värdigt, svarade Skyttedal. Nej, det var inte värdigt. Det var lågt, tarvligt och grovt. Och jag tvivlar på att Helene Fritzon skulle ge sig på en manlig politiker på samma sätt – helt utan argument…Uppenbarligen finns det få saker som är så provocerande som kvinnors handväskor. Att Göran Persson hade en handgjord portfölj, från ett litet garveri i norra Sverige, och som kostat tio gånger så mycket som Sahlins väska, väckte emellertid inte någon moralists vrede”

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *