ISLAMISM I SVERIGE. Radikala islamister söker sig till arbeten där de kan rekrytera unga kriminella

JA, det är helt obegripligt men knappats förvånande.

Nu har det framkommit uppgifter om att flera män med nära kopplingar till salafistiska extremismmiljöer jobbat med ungdomar i yngre tonåren med psykosociala problem (kriminella).

Jag är inte förvånad över att radikala islamister söker sig till arbeten som ger dem en möjlighet att rekrytera. De ska hanteras som unga, och de ska helst komma från problematiska miljöer. Ungdomsåren är den bästa tiden i en människas liv att formas till precis vad som helst. Och har man också psykosociala problem att dras med, ja då behövs inte särskilt mycket för att övertyga. En insikt som individer med extrema åsikter och visioner är väldigt medvetna om.

En insikt vi däremot inte ser skymten av bland svenska myndigheter och politiker. För att förstå och hålla koll på det jihadistiska hotet har många länge tjatat om att om vi ska förstå vad som lockar i de extremistiska miljöerna och varför just unga med psykosociala problem dras dit, måste vi sluta prata om arbetslöshet och annat snömos.

Vi kan ta en sådan simpel sak som hur våra medier beskriver radikal islamism. SR skrivet att vissa av männen som jobbade med ungdomarna rekryterade till ”extremism”. Extremism? Det heter våldsbejakande islamism eller i sin enklare form terrorism med avsikt att slakta, mörda, tortera för att införa ett kalifat. Jakten på islamiska uttryck med avsikt att påverka ungdomar och förlängningen det svenska samhället eller i värsta fall utöva terror är i full gång i Sverige, då duger det inte med att prata om ”extremism” i allmänna termer.

Genom att rekryteras till radikal islamism kan kriminella behålla sin ”karriär”, klättra i hierarkin samtidigt som de låter sig övertygas om det goda syftet IS har. Föraktet som de redan har mot det svenska samhället tas tacksamt emot av dem som rekryterar och hjärntvättar. Plötsligt omvandlas den ungas brottslighet till något gott, ett slags moraliskt syfte som legitimerar aktivismen och jihadismen.

Statens institutionsbyrå (SIS) skyller såklart ifrån sig: Det är svårt att upptäcka att någon är extrem. De kan inte göra ordentliga säkerhetskontroller. De kommer se över sina rutiner, och så vidare.

Sveriges Radio…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *