Nationaldagen är här

Vad är Sverige för oss, för dig, för alla som lever här?

Är det det land du hedrar med svenska flaggan och firar nationaldagen? Är det måhända det land som gav dig och kanske din familj en fristad. Ett öppet samhälle byggt på blod, svett och tårar men också med glädje. Ett samhälle som högt värderar demokratiska ideal, jämlikhet och frihet.

Idag firar vi Sveriges nationaldag. Då hyllar vi vårt land med den svenska flaggan, sång, dans och musik. Många säger att fira Sveriges dag är exkluderande. De som säger så samlas idag och förenar sig i ett destruktivt motstånd mot dem som vill fira nationen. Visst är det lite konstigt? Nu när vi mer än någonsin behöver finna en gemensamhet. Varför inte då i firandet av det land som gör så mycket gott och som älskas av miljoner. Inte bara idag utan älskats i generationer.

Vi behöver hitta fast mark att stå på. Vi behöver fasta punkter i en värld som upplevs alltmer hotfull.

I vårt samhälle finns många saker som skiljer oss åt men vi måste finna sådant som vi kan se som det gemensamma, att fira Sverige är en sådan gemensamhet. Hit hör det svenska språket, den svenska flaggan, den svenska nationalsången, våra fri- och rättigheter och vårt demokratiska system.

Jag anser att var och en av oss, oavsett vilken kulturell härkomst, har ett ansvar i att arbeta för sammanhållning i det samhälle vi lever i. Det som är gemensamt mår bäst av att firas gemensamt, och alla bör engagera sig.

Så länge Sverige existerar som Sverige kommer den gemensamma föreställningen om vår nation att existera. Den är ingen villig att ge upp.

Vi ska känna stolthet över Sverige – det är något bra. Landet Sverige förenar oss. Fira denna dag med stolthet. Låt oss hissa vår flagga. Låt inte flaggan eller firandet falla i händer på hatet.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *