Jag känner en tacksamhet över att Rashid Musa är så anfrätt av sitt hat gentemot Sverige att han inte kan hålla tyst.

| 10 juni, 2019

Otacksamhet är Sveriges skuld. Känslan tacksamhet säger dock något om oss som människor och för dem som tror, om deras relation till Gud.

Rashid Musa skriver på sin Facebook att ingen behöver visa någon tacksamhet eller känna någon lojalitet till den svenska nationen för att bli behandlad som en likvärdig medborgare. I sak har Musa rätt, tacksamhetskänslor är inte ett krav men vill man bli omtyckt som medborgare i sitt nya land bör man veta att svensken uppskattar dem som i ord och handling visar tacksamhet för den hjälp denne fått.

Varför Rashid Musa väljer att provocera på detta sätt är obegripligt att förstå. Musa, som är förbundsordförande för organisationen Sveriges unga muslimer, har kommit att bli något av en slags talesperson för muslimer i Sverige, så det är med mångas röster han talar, oavsett om alla vill det eller inte.

Faktum är att Rashid Musa sällan missar ett tillfälle att slå ned på Sverige, svenskheten eller våra värderingar. Nationaldagen då han skrev om tacksamhet var ett sådant tillfälle. Ett annat tillfälle var då han replikerade på Håkan Boström, ledarskribent i GP.

Håkan Boström skrev förtjänstfullt om att S måste göra upp med islamismen. Reflexmässigt visade Rashid Musa fram sin avsky för Sverige, för jag misstänker starkt att Musa känner en bottenlös avsky för det land som givit honom och många med han en fristad. Nåväl, Musa hävdade att Boström gjorde en lat tolkning av hans texter på sociala medier och tillskrev honom åsikter han aldrig haft. Musa menade att Boström knappats kunde vara läskunnig och att hans kritik handlade om en nationalistisk hållning i frågor om migration, social rättvisa och brottsbekämpning.
https://www.gp.se/…/rashid-musa-replikerar-p%C3%A5-ledaren-…

Att Rashid Musa anser att S gjort tillräckligt för att komma åt islamism är inte så konstigt. Organisationen Sveriges Unga muslimer har satt i system att avsky Sverige och att avfärda kritik mot islamism och dess åtgärder. Och det alltid med lösa anklagelser om muslimhat och en uppmaning om att ingen behöver uppskatta Sverige. Vad kallas sådant, Sverigehat månne? Det är en väldigt destruktiv väg att vandra och leda in andra på. Den leder bara till två saker: ökade motsättningar och att de muslimer som helst önskar att Musa håller tyst, dras över samma kam som Musa själv. Hans mål är däremot såklart.

Rashid Musa vill att muslimer ska betraktas med stor misstänksamhet. Verkligheten är dessutom på Musas sida. När exempel på exempel på de senaste årens terrordåd i väst, med den hänsynslösa avrättningen av vuxna och ett barn i Sverige, är det svårt för många att inte känna hat. Tacksamt nog finns kloka muslimer att läsa, exempelvis här: https://www.dagenssamhalle.se/…/ett-avfaerdande-som-sviker-…

Det finns en stor oro hos svenskar och Sveriges muslimer för mer hat och polarisering. Jag är tämligen säker på att de precis som vi kritiker inser att Rashid Musa som vare sig kan ta avstånd från IS eller hålla sig från att sprida hat, vill precis detsamma som IS, sprida konflikt och rädsla. Piska upp stämningen tills det helt enkelt kokar över.

Det Rashid Musa ägnar sig åt är extremt farligt för samhällstoleransen och freden. Jag blir orolig. Det finns många unga muslimer som låter sig luras av Musa, precis som de låter sig luras av IS propaganda på nätet och i social medier.

Jag känner i alla fall en tacksamhet över att Rashid Musa är så anfrätt av sitt hat gentemot Sverige att han inte kan hålla tyst. Det är alltid bättre att veta än att leva i ovisshet. Att känna tacksamhet säger dessutom något om oss som människor och för dem som har en tro, om deras relation till Gud.

Avslutningsvis håller jag med Rashid Musa; det finns inget krav i att visa tacksamhet eller känna lojalitet med Sverige. Som ny medborgare i landet vore det däremot väldigt olyckligt om man inte är mer försiktig med att lyssna till Musa. När man talar som Musa gör står det nämligen bortom all tvivel var hans egen lojalitet ligger. Det finns bara en sida att stå på om man vill leva i fred och frihet, och den stavas inte islamismen.

Länk till hans uttalande på Facebook här…

https://images.app.goo.gl/wM9xadZtPSQfD7Jh9


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp