Anita Hultgren: ”Ge pensionärer minst 16 000 kronor efter skatt”

| 12 juni, 2019

I DN kunde man läsa i eftermiddags en arg insändare från en av de allt för många fattigpensionärerna. Det är Anita Hultgren som är författaren till insändaren och den osar både ilska och besvikelse över de politiker som sitter och bestämmer pensionsreglerna för pensionärerna.
Anita som är med i Facebookgruppen “Pensionärer i gula väster” och som menar att det är en skam som pensionärerna behandlas i Sverige numera, det är en skam att det ska behöva finnas fattigpensionärer i landet. Och nu kommer kravet från “Pensionärer i gula västar om att varje pensionär ska få minst 16.000 kronor i månaden efter skatt, och som följer löneutvecklingen.

Då kan höginkomsttagaren bygga på med bättre löner och bra tjänsteavtal. Då klarar vi oss själva sen. Och ni frigör massor av pengar som nu går till omkostnader för handläggning av dagens pensionärer och deras pensioner och bidrag. Då får pensionärerna ett golv där ingen faller igenom. Då behöver ingen av de hundratusentals pensionärer som nu lever på existensminimum gå hungriga, eller dö i behandlingsbara sjukdomar, för att de inte kan hämta ut sina mediciner. Då behöver ingen känna att de inte har råd att gå till doktorn. Då behöver ingen dra sig för att gå till tandläkaren och få de onda och trasiga tänderna lagade, de kanske slipper att gå tandlösa.

För som det är nu drar sig många fattigpensionärer för att gå till doktorn, de kan likväl inte hämta ut den medicin denne skriver ut. De går heller inte till tandläkaren för tandvårdsbidragen är inte tillräckliga för en fattigpensionär. Många är hemlösa för att de inte kan få en bostad, för de måste ha en viss summa kvar när hyran är betald och den summan har de inte. De får gå i trasiga kläder och skor. Många går omkring halvblinda då de inte har råd att skaffa nya glasögon.
Är detta något som ska behöva finnas i ett land som säger sig vara rikt och välmående föregångsland?

Nu skriver Anita Hultgren: Hur kan ni som är politiker stå raka i ryggen när ni vet detta? Ni kanske inte förstår att även fattiga pensionärer, precis som alla människor, har samma känslor och behov som ni har. Fattiga pensionärer känner också hunger, de gråter av sorg, de skrattar åt roliga saker, de har drömmar och hopp, känner förtvivlan, rädsla och smärtor, på samma sätt som ni. Själva kan ni fladdra som fjärilar högt uppe i det blå, från den ena feta, märkvärdiga blomman till den andra. Medan flera hundratusen fattiga människor i ert eget rika land får kräla som maskar nere i skiten.

Ja, man kan sannerligen fråga sig detta?
Men det beror säkert på att de inte har en aning om hur det är att vara fattig, de har ingen aning om hur det är att behöva spara för att kunna handla något senare, de har ingen aning om hur det är att gå hungrig.
För dem som har trott på sina politiker och deras vilja att bygga ett bra land för alla har nu bara misstro kvar. Ni politiker frågar er ideligen varför politikerföraktet växer, men här har ni en orsak. När ni som valts till att företräda oss medborgare sviker de löften ni gett oss ska ni inte tro annat än att föraktet mot er växer, och det växer till katastrofala höjder.

Nu frågar sig Anita Hultgren om hur ni glömma bort ert eget folk, det folk ni arbetar för, på det här viset?
Hon förstår det inte och jag förstår det inte. Hon skriver, ni politiker kan sluta komma med bortförklaringar, det lönar sig inte längre. Det har ni hållit på med för länge och ingenting har hänt. Det bara pratas och pratas, men vi här nere far fortfarande illa. Vi känner att ni inte bryr er om ert eget folk, det folk som ni har fått i uppdrag att tjäna. Och vi är skitförbannade.
Vi skriver det ena brevet efter det andra till er och vädjar om att ni ska ändra pensionssystemet och ge oss drägliga liv.

Men vi får inte ens några vettiga svar, om vi får några svar alls. Och ni ska veta att ett kuvert och ett frimärke var för många av oss kostnader som gjorde att vi fick avstå från annat livsnödvändigt.
Så ta nu tag i det här med fattigpensionerna illa kvickt och ge oss ett drägligt liv. Några bidrag vill vi inte ha. Vi vill inte stå med mössan i hand och bli synade från topp till tå. Vi vill ha vår värdighet kvar.
Anita Hultgren skriver att hon som erfaren mamma, skulle jag vilja ta er politiker i örat och lära er veta hut! Så här gör man inte mot gamla människor. Skäms!

Försök att visa lite empati med det folk ni tjänar. Folk som far illa blir bittra och arga. Folk som far illa blir kriminella och går emot lagen. Folk som far illa blir hatiska och mordlystna. Och ett sådant land vill ni väl ändå inte ha?
Tycker ni politiker att förslaget från Pensionärer i gula västar med en grundpension på 16.000 kronor i månaden efter skatt, som följer löneutvecklingen, ett golv där ingen faller igenom och där höginkomsttagaren kan bygga på med bättre löner och bra tjänsteavtal är ett bra och genomförbart förslag?

Jag tror nog att det som Anita Hultgren framför i denna insändaren kan nog de flesta ställa sig bakom, för det är inga orimliga yrkanden. De är snarare satta allt för låga, men det är bättre att gå ut lågt och få gehör för de åsikter som framförs.
Och för en fattigpensionär med kanske inte mer än 8 000 kronor i månaden skulle det med stor sannolikhet vara ett himmelriket att få det dubbla, för även om man räknar in bostadsbidraget så kommer inte många av oss upp i den summan som “Pensionärer i gula västar nu önskar att politikerna ska ge oss, och som sagt var där är många besparingar som kan göras genom att utesluta bidragskrånglet.

https://www.dn.se/asikt/ge-pensionarer-minst-16-000-kronor-efter-skatt/?fbclid=IwAR0UMIjV-vMDG2yWPeMQVrP7SWQmb4_OcQJv35a5Zdm1hbAnNljB75prekA

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

13 tankar på “Anita Hultgren: ”Ge pensionärer minst 16 000 kronor efter skatt”

 1. Ute Buhler

  Där satt det! Själv har jag inte förmåga att sätta ord på min och andras utsatthet. Har haft stroke.
  Jag drar ur tänderna i stället för att laga. Plockar bort mediciner som är mindre viktiga.
  Har inte varit hos frissan i evighet. Ej heller teater eller något liknande. Började överkonsumera för att få en lite guldkant i livet.
  Jag är en tjusig kvinna på 73 år. Har behov att klä upp mig och även sminka mig.
  Allt som var förr är fortfarande ett behov som jag får undertrycka i min hjärna.
  Här sitter jag i min ensamhet och det skänns som dödens väntrum. Jag vet vad som väntade mig när jag blev gammal.
  Eftersom jag har jobbat med långvård, åldringsvår i många år. Åldringsvård har också blivit en skam i vårt samhälle.
  Ska tillägga. Min guldkant är ungarnas pengar.

  Svar
 2. Ann Catrkn Lehnbom Vallgren ha

  Anita du har alldels rätt. Tyvärr har jag aldrig hittat en ända sådan här artikel över den här frågan.
  Tack snälla Anita. Jag blev så glad! Det var det bästa jag
  läst någon gång.
  En bamsekramar
  ifrån Anki

  Svar
 3. Marie-Louise Jansson Strömberg

  Så sant ,så sant.
  Jag gick i tidig pension, orkade ej längre, kroppen sa ifrån.Nu väntar jag på att bli 65 så att jag kan ansöka om bostadsbidrag.Att man inte får bostadsbidrag när man är 63 är en orättvisa.Jag har hankat mig fram,ett tag hade jag knappt mat..det blev mycket havregrynsgröt en tid,silver te .Min son har hjälpt mig då jag bett om det men jag drar mig för det för det mesta.Jag har sån tur att mitt X har hjälpt mig,bor hos honom och får bra mat i perioder.Han är en ängel.När det är som värst har jag tänkt : Nu dör jag där jag står…därför rensar/städar jag nu bland mina tillhörigheter, så slipper barnen..

  Svar
 4. Ioana Boeriu

  Det kan vara bättre också för pensionärer! Lite pengar som vi har fått i sista tiden räcker inte att täcka prishöjningar som blev för maten, transport, läkare, medicin, tv, el, o.s.v. Att köpa glasögon eller riktigt hörapparater blir helvete för mig: jag är närsynt (-7 styrka) och med progressiva, färgskiftningar o.s.v. blir inte enkelt! Och som änka, kan inte tänka på flera möjligheter! Nej, man får högre skatt för att jag inte jobbar! Men att straffa vid 73 år för att inte jobbar tror jag att det är inte rättvist!

  Svar
 5. Sven Larsson

  Mitt i prick Anita. Synd att våra politiker skiter i oss pensionärer. Har jobbat och betalt i 50 år.

  Svar
 6. Lena harrysson

  Det är minst 20000 i månaden som vi behöver för att kunna leva ett normalt liv.
  Kunna göra något som glädjer en kunna gå till läkare , tandläkare ,mediciner mm och minst kunna köpa glasögon så man kan se och läsa.
  Vi måste stå på oss !!

  Svar
 7. Lg Larsson

  Bra Anita! Det är många, inte bara pensionärer som håller med! Men, hur ska vi få gehör? Hur ska våra åsikter bli till verkliga påtryckningar på våra överbetalda ointresserade politiker!? Lg

  Svar
 8. Sten Hallman

  Alla svea rikes pensionärer som orkar och kan borde åka till Stockholm och fylla hela centrala stan till någon politiker med kurage kryper fram och ger besked att vi får 16000 per månad att leva på.ALLA SVERIGES PENSIONÄRER

  Svar
 9. Hans

  Det kan inte bli bättre. Jag har fyllt 65 jag måste arbeta vidare hans

  Svar
 10. Per

  Det är ju bedrövligt om pensionen höjs
  Jag vill absolut inte behöva betala mer i skatt
  Investera i stället får att räkna med hjälp från staten jag själv investerar i många olika saker jag blir riktigt förbanad på detta här fattig pensionär varför har dom personerna inte investerat själva i stället för att bara räkna med att få hjälp från staten? Antagligen för att dom inte kan sköts sin ekonomi och då är det ju själv förvånande

  Svar
 11. Gun Karlsson

  Många med heltidsarbete skulle vara glada över 16000 efter skatt. Bara för information.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *