Före detta Centerprofilen bakom ”shariadomen” åtalas nu själv för grovt bedrägeri

Av | juni 12, 2019

Den rikskända före detta centerpartisten och nämndemannen Ebtisam Aldebe som under våren 2018 både blev utesluten av Centerpartiet och blev av med sitt nämndemannauppdrag i Solna tingsrätt. Efter en uppmärksammade misshandelsdomen där en man blev friad för misshandeln av sin hustru för att han enligt domskälet “kom från en bättre familj”. Så är nu Aldebe ute i ett nytt blåsväder. Hon åtalad nu för grovt bedrägeri i anslutning till sitt uppdrag som nämndeman i Solna tingsrätt.

Enligt åtalet så har Aldebe vilselett Solna tingsrätt genom att vid 138 tillfällen mellan november 2015 och mars 2018 kräva ersättning för inkomstförlust med drygt 150 000 kronor sammanlagt. Detta trots att hon inte haft någon inkomstförlust då hon under perioden haft full sjukersättning och har därför inte haft rätt att arbeta. Inte mer än de fem timmar i veckan som kunnat läggas på politiska uppdrag, vilket nämndemannatjänst räknas som.

Dessutom får ersättningen under dessa förhållanden inte överstiga en åttondel av normal ersättning. Aldebes förklaring till detta är att hon varit arvoderad av Stiftelsen Kultur och Integration, en stiftelse som startades och drevs av hennes make, även han tidigare Centerpartist och ordförande för Sveriges muslimska förbund. Bara detta med att hon fått ersättning för ett arbete i en stiftelse skulle i sig kunna ha varit ett brott mot Försäkringskassans regler.

Aldebe uppger i polisförhör att hon har svårt att minnas detaljer eftersom hon tar starka mediciner som har påverkat hennes minne.
När då hon får frågan om hon trots detta känt sig “nykter” nog och har koll på vad som sägs under förhöret?
Så svarar Aldebe: “Alltså nykter och nykter, jag tar medicin varje dag, så ja, jag tar medicin hela tiden, så det har varit, jag har tagit medicin t.o.m. när jag satt i tingsrätten. Men jag har blivit, alltså det är så att, vissa tider ja, jag, jag får blackout typ.”

Åklagaren menar att brottsligheten får betraktas som grov eftersom det handlar om ett systematiskt vilseledande som pågått under en längre tid. Plus att det rör sig om ett större belopp. När tidningen Mitt i tidigare uppmärksammade utredningen mot Aldebe så avfärdade hon misstankarna och skrev i ett SMS till tidningen att ”De hittar på. Jag har betalat skatt”.
Och när Mitt i kontaktar henne så säger hon bara “Jag är oskyldig, och avslutar samtalet.

Detta som tas upp i denna artikel kan bara vara det första blåsvädret Aldebe kommer att vara ute i efter tingsrättsblåsten och nu detta åtalet. För riskerna är stora att hon blir av med sin sjukersättning då hon medgett att hon uppburit ersättning för ett arbete på makens stiftelse. Då kan hon riskera att inte bara bli av med sin sjukersättning utan också bli skyldig att återbetala det hon fått från Försäkringskassan. Så det är nog inte sista gången denna kvinna omtalas i medierna.

https://nyheteridag.se/fore-detta-c-profilen-bakom-shariadomen-atalas-for-grovt-bedrageri/
https://mitti.se/nyheter/ebtisam-aldebe-ersattningsfusk/?omrade=solna&view=app
https://mitti.se/nyheter/ebtisam-utreds-ersattningsfusk/?view=app

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *