Jenny Sonesson: DET HANDLAR OM KLASS MER ÄN RASISM

Den här texten av Johanna Frändén är så trist. Hon försöker inte förstå vad Ivar Arpi menade med sin ledare att allt fler svenskar upplever att deras hembygd förändras av asylinvandringen. Jag är en av dessa svenskar. Nej, där vi bor i Stockholms innerstad märker vi inget (förutom att tiggare permanent sitter utanför livsmedelsaffären sedan flera år). Däremot ser jag en markant förändring i gatubilden i Oxelösund i där vi har sommarställe. Samma sak på andra orter i Sörmland som Nyköping där vi handlar. Johanna Frändén är välkommen att göra studiebesök.

Betydligt fler människor som ser ut att ha sitt ursprung i Mellanöstern eller Afrika förekommer i gatubilden om man jämför med för tio år sedan. Jag älskar globalisering, arbetskraftsinvandring och studentutbyten. Men tyvärr talar tydlig fakta för att asylinvandring förknippas med en lång rad sociala problem. Erik Helmerson ironiserade nyligen i DN över Arpis text och menade att kvinnan i hijab minsann kanske betalar 35 000 kr/ månaden i skatt. Det kan vi inte veta. Visst, så kan det vara.

Men människor är inte dumma i huvudet. Om man 1) vet utifrån fakta att asylinvandring för med sig sociala och ekonomiska problem 2) ser allt fler personer på orten som utseendemässigt ser ut som asylinvandrare 3) är det då konstigt att lokalbefolkningen kan känna oro för den lokala samhällsutvecklingen? 4) vågar även påstå att de flesta svenskar ser skillnad på typ paret Obama, Beyonce, Jay-Z eller Nyamko Sabuni och nyaanlända outbildade/lågutbildade från tex Afrikas horn. Den här frågan handlar mycket mer om klass än om ren rasism. Vilka färdigheter de invandrade har för att leva i ett avancerat västerländsk samhälle som präglas av jämställdhet och sekulär stat. Varför kan inte Arpis kritiker försöka förstå det så vi kan ha ett vettig samtal istället för denna uttjatade brunmålning av budbärare? Det fördummar debatten.

Tack Tove Lifvendahl för att du som chef i ur och skur backar din medarbetare Arpi. Han är en nödvändig krass, salt och modig röst i vår tid.

Jenny Sonesson, på Facebook

Aftonbladet…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

En reaktion på “Jenny Sonesson: DET HANDLAR OM KLASS MER ÄN RASISM

  1. einar friberg

    Vad annat kan man förvänta sig av johanna fränden som har ett huvud som inte vet vad huvudstaden i Köpenhamn heter? Hennes intellektuella förmåga är noll och ingen det är helt stilla ingen rörelse alls.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *